BoliImunitateŞtiri

Plasturi cu arahide pentru tratarea alergiei

Un plasture pentru piele, care difuzează mici cantități de proteine din arahide, poate ajuta la tratarea copiilor și tinerilor adulți cu alergie la arahide.

Noua abordare „arată promiţător şi are potenţial”, a declarat autorul studiului, dr. Marshall Plaut, de la Institutul National de Alergie şi Boli Infecţioase din SUA.

Cercetătorii au lucrat cu 74 copii și tineri, cu vîrste cuprinse între 4 şi 25 de ani, alergici la alune. Voluntarii au fost repartizaţi aleatoriu să poarte fie un plasture cu doză mare (250 micrograme), fie un plasture cu doză mică (100 micrograme), fie un plasture cu placebo.

Participanţii şi-au pus pe braţ un nou plasture în fiecare zi. După un an, cercetătorii au urmărit participanţii dacă au putut să consume cel puţin de 10 ori mai multe proteine din arahide decît puteau la începutul studiului. Subiecţii au fost supravegheaţi medical. 46% din grupul cu doze mici şi 48% din grupul cu doze mari puteau face acest lucru, dar dintre cei cu plasturele placebo numai numai 12% au reuşit. Copiii cu vîrste cuprinse între 4 și 11 ani au avut cel mai bun răspuns. Plasturele a avut un efect mai mic asupra celor mai mari de 12 ani.

Plasturele se bazează pe același concept ca și alte tratamente anti-alergice, stimulează sistemul imunitar să instruiască organismul să tolereze cantități mici de proteine. Alţi cercetători au testat doze mici de proteine din arahide administrate pe cale orală, dar acest regim a fost dificil de tolerat pentru 10-15% din subiecţi. În schimb, în cazul plasturilor, nu au fost raportate reacții grave, doar uşoare mîncărimi sau erupții cutanate locale.

Plaut crede că plasturele devine şi mai eficient dacă e folosit timp de doi ani. Studiul cu plasturi va continua timp de 30 de luni, tot pe subiecţi care nu au avut antecedente de reacții severe de alergie la arahide. Cercetările viitoare vor confirma sau nu dacă noua abordare asigură o protecție şi pentru cei cu alergii severe.

Sursa: webmd.com

Comments

comments

Lasă un răspuns