Cum scapi de pesticidele de pe fructe şi legume?

Mai toate fructele şi legumele din supermarketurile romîneşti sînt aduse de pe meleaguri îndepărtate, mai ales în extrasezon, aşa că nu ne mai putem bucura de gustul autentic cu care am ne-am obişnuit. Însă, pe lîngă gustul fad al acestora, trebuie să avem grijă şi la pesticidele din coaja lor.

Piersicile, merele, ardeiul gras, ţelina, nectarinele, căpşunele, cireşele, perele, strugurii, spanacul, salata şi cartofii sînt alimentele cu cele mai crescute niveluri de pesticide pe suprafaţa cojii. Cele mai sigure pentru consum ar fi avocado, ananasul, sparanghelul, bananele, varza, broccoli şi papaya.

Consumate pe termen lung, chiar dacă sînt în concentraţie scăzută, vegetalele cu pesticide pot avea efecte nocive asupra organismului uman

Putem decoji fructele şi legumele, dar există o metodă simplă de îndepărtare a pesticidelor. Amestecă nouă părţi de apă cu o parte de oţet, introdu fructul cu tot cu coajă în acest lichid şi lasă-l aşa pentru 15-20 de minute. Scoate apoi fructul din lichid şi freacă-l cu un burete curat (fără urme de detergent) sub jet de apă rece. Vei observa că pe coajă se formează o peliculă albă cu aspect cerat. Aceasta reprezintă tocmai substanţele chimice nocive. În cazul fructelor de pădure, în loc de oţet, se poate folosi puţină zeamă de lămîie.

Potrivit Centrului pentru Ştiinţă şi Mediu Înconjurător din Statele Unite, o altă metodă de a scăpa de pesticidele din coaja fructelor şi legumelor constă în spălarea acestora cu apă sărată. Conform naturallivingideas.com, se dizolvă două lingurițe de sare în patru căni de apă caldă. După răcire, se înmoaie leguma timp de 30 pînă la 60 de minute, înainte de clătire și spălare sub jet de apă rece. Această metodă nu este ideală pentru fructe fragile.

Dacă vrei să mănînci un singur fruct, poţi folosi un spray. Într-o sticlă cu pulverizator, se amestecă o lingură de suc de lămîie, două linguri de oţet alb si o cană de apă. Se agită energic înainte de pulverizare cu generozitate pe legume şi fructe. Se freacă bine cu mîna și se spală cu apă rece.

Niciuna dintre metode nu îndepărtează 100% pesticidele. Cele mai sigure legume şi fructe rămîn cele ecologice.

Articolul integral în csid.ro

Comments

comments

13 comentarii la „Cum scapi de pesticidele de pe fructe şi legume?

Lasă un răspuns