BoliMame şi copiiOchiiPsihologieSănătatea familieiŞtiri

Cauza dislexiei e ascunsă în adîncul ochilor

Studiul aduce o rază de speranță pentru cei 700 de milioane de oameni din lume care suferă de dislexie, o tulburare de citire a cuvintelor.

Doi fizicieni de la Universitatea din Rennes, Guy Ropars și Albert Le Floch, cred că au găsit o potențială cauză anatomică a acestei tulburări de citire. Conform concluziilor lor, publicate miercuri în revista Proceedings of the Royal Society B., cauza dislexiei ar fi ascunsă în receptorii minusculi ai ochilor.

La persoanele fără această tulburare, acești receptori de lumină sînt asimetrici și nu au aceeași formă de la un ochi la altul. Creierul alege semnalul trimis de unul dintre cei doi ochi pentru a crea imaginea pe care persoana o vede. În schimb, la dislexici, această zonă a ochiului, numită „Zona lui Maxwell”, este simetrică în ambii ochi.

Potrivit celor doi oameni de știință, acest lucru ar putea fi confuz pentru creier prin crearea de „imagini în oglindă” între care el nu este în stare să aleagă. „Asimetria este necesară pentru a elimina imaginea în oglindă, care împiedică citirea normală dacă persistă la dislexici. Pentru copii și adulți, asimetria oferă o nouă metodă de diagnosticare relativ simplă”, a spus el.

Cercetătorii francezi au ajuns la aceste concluzii prin compararea a două grupuri de 30 de elevi, unul compus din dislexici și celălalt non-dislexic. „Existența unor întîrzieri între imaginea primară și imaginea în oglindă în emisferele opuse (de ordinul a 10 milisecunde) ne-a permis să dezvoltăm o metodă de a șterge imaginea în oglindă care îi deranjează atît de mult pe dislexici”, prin utilizarea unei lumini stroboscopică cu LED, a declarat Guy Ropars. „Există și alte opțiuni de tratament pentru contracararea simetriei, folosind plasticitatea creierului. Acestea pot fi probabil adaptate de către medici”, a spus el.

Sursa: 20minutes.fr

Comments

comments

Comentariile sunt închise.