Aparatul respiratorBoliImunitateŞtiri

În gripă, severitatea simptomelor depinde de anul naşterii

Conform unui studiu realizat de cercetătorii americani şi publicat în revista Science, prima gripă influenţează reacțiile sistemului imunitar pentru tot restul vieții.

Totul a început cu o observație. În sezonul 2015-2016, cei mai tineri pacienţi au fost mai afectaţi de gripă decît persoanele în vîrstă. Încercînd să explice cauzele acestui fenomen, oamenii de știință au studiat două tulpini de gripă aviară, H5N1 şi H7N9, care provocă infecţii severe la om. Au observat că subiecții s-au confruntat cu complicații de gravitate diferită, în funcţie de natura tulpinii cu care au fost infectaţi prima oară în viaţă.

Atunci când organismul e expus la o primă gripă, sistemul imunitar dezvoltă o reacţie a anticorpilor împotriva unei proteine a virusului numită hemaglutinină. Această reacție va determina severitatea simptomelor.

Să spunem că, atunci cînd erai copil, ai fost expus la virusul gripal uman poreclit «acadea portocalie». Dacă acest virus reapare în timpul vieţii, riscul de complicații este mult redus, deoarece corpul știe deja cum să se apere”, spune Michael Worobey, co-autor al studiului. Pe de altă parte, „dacă ai fost infectat cu un virus din grupul «acadelelor albastre», nu vei fi protejat împotriva unei noi tulpini”.

Explicaţia se aplică astfel la virusurile H5N1 și H7N9: persoanele născute înainte de 1960 ar fi mai protejate împotriva H5N1, dar mai vulnerabile la H7N9. Fenomenul este invers pentru cei născuți după 1960, adică aceste generaţii vor fi mai protejate faţă de H7N9. Modelarea statistică arată că imprimarea hemaglutininei oferă o protecție de 75% împotriva infecției severe și o protecție de 80% față de deces pentru ambele virusuri. Gripele H5N1 și H7N9 sînt prezente în special în Asia de Est.

Potrivit site-ului de specialitate, descoperirea ar putea „oferi un ajutor prețios în cazul unei pandemii de gripă aviară. Medicii vor ști care populații trebuie vaccinate cu prioritate, în funcție de anul nașterii”.

Sursa: 20minutes.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns