Ce crezi că înseamnă cercul verde din oul fiert?
Cînd faceţi ouă fierte, este posibil să observaţi un inel verde în jurul gălbenușului. De ce a apărut? Cît de sănătos e să mănînci un astfel de ou?
Ouăle fierte sînt un concentrat de nutrienți, vitamine și minerale, surse excelente de proteine complete, deoarece acestea conţin toţi aminoacizii de care corpul nostru are nevoie. Ouăle sînt bogate şi în acizi grași, luteină, un carotenoid care protejează vederea și previne degenerescenţa maculară legată de înaintarea în vîrstă. Această substanţă se găsește și în legumele verzi, dar cea din ouă este mai bine absorbită de organism și, prin urmare, mai benefică. Gălbenușurile de ou sînt bogate în colină, un nutrient esenţial care ajută la păstrarea funcţiei cerebrale, prevenind astfel un accident vascular cerebral. Conform unui studiu britanic, consumul de ouă poate reduce cu 25% riscul de accident vascular cerebral.
Dar atunci cînd fierbem ouăle nu ştim niciodată cît timp trebuie ţinute pe foc. Dacă le fierbem prea puţin, rămîn prea moi, dacă le lăsăm mai mult, au un cerc verde în gălbenuş. Acest inel este o dovadă a faptului că ouăle au stat în ibric un pic mai mult decît trebuie.
Explicația științifică pentru acest fenomen este destul de simplă: cercul este rezultatul unei reacții chimice între hidrogen sulfurat și fier. Ca urmare a efectului căldurii, hidrogenul sulfurat prezent în albușul de ou va reacționa cu fierul din gălbenușul de ou, ceea ce duce la formarea de sulfură de fier. Deci inelul verde este sulfură de fier.
Prezența acestei substanţe nu înseamnă că ouăle nu sînt bune de mîncat, nici că ar prezenta vreun pericol pentru sănătate.
Soluţia este să fierbem ouăle exact atît cît trebuie. Se pun ouăle într-o cratiță și se acoperă cu apă rece. După fierbere, se îndepărtează de pe foc și se acoperă cu capac, timp de 15 minute, apoi se clătesc ouăle cu apă rece. N-ar trebui să existe niciun inel verde! Dacă preferați ouăle fierte un pic mai moi, reduceţi timpul de repaus.
Alte sfaturi pentru a pregăti ouă bune:
- Ouăle nu ar trebui fierte mai mult de 12 minute.
- Este preferabil să se pună ouăle în apă rece și apoi să fie adusă apa la punctul de fierbere.
- Ouăle mai vechi se vor curăţa mai ușor decît cele mai proaspete.
- Ouăle fierte pot fi stocate la frigider timp de o săptămînă, într-un recipient etanş.
Sursa: santeplusmag.com