Sfaturi digestive pentru masa de Crăciun

Ca să vă bucuraţi de bunătăţile de pe masa de Crăciun şi să aveţi sărbători fără pastile şi stări de rău, e bine să vă amintiţi aceste reguli şi să ţineţi cont de ele:

  • Nu staţi la masă 3-4 ore, veţi mînca prea mult şi nu vă veţi mişca aproape deloc. Carnea de porc nu este chiar atît de periculoasă dacă este completată cu activitatea fizică.
  • Nu mîncaţi carne fierbinte. Temperatura crescută poate modifica temporar procesele unei digestii normale.
  • Feriţi-vă să asociaţi la aceeaşi masă sarmalele şi cozonacul şi nu veţi avea probleme nici cu digestia, nici cu silueta.
  • Evitaţi să beţi lichide multe înainte de a mînca preparate din carne şi nici nu consumaţi tărie în primele două ore după masă.
  • Asociată cu fumatul sau consumul exagerat de băuturi alcoolice sau acidulate, carnea poate provoca indigestie sau chiar pancreatită acută.
  • Nu e bine să combinăm carnea cu brînză. Stomacul nu poate digera două alimente concentrate în proteine în acelaşi timp. Deci nu se amestecă ouăle cu carnea, cu brînzeturile şi cu leguminoasele de tipul mazăre, fasole, linte sau cu alimentele bogate în amidon (paste, pîine, cartofi, orez, produse de patiserie). Nu e sănătoasă asocierea cărnii cu cartofi prăjiţi.
  • Secretul este moderaţia. Dacă eşti un om sănătos poţi să mănînci din toate, dar nu să te îndopi ca şi cum n-ai mai văzut mîncare de o lună.
  • Fructele şi dulciurile se consumă înainte de masă, pe stomacul gol, sau la două ore după masă. Zahărul, mierea, fructoza sau dextroxa inhibă secreţia sucului gastric şi apare balonarea.
  • O altă combinaţie dăunătoare: alimente grase (unt, untură, smîntînă, slănină şi uleiuri) cu alimente bogate în proteine sau amidon. Se va forma un bol alimentar indigest şi bogat în calorii goale, care îngraşă, dar nu hrănesc.
  • Nu beţi apă în timp ce mîncaţi, pentru că astfel veţi dilua sucurile gastrice şi veţi încetini digestia. Şi băută imediat după masă, apa are acelaşi efect. Corect e să ne hidratăm cu o jumătate de oră înainte de a mînca.
  • Nu mîncaţi fructe acide şi dulci în acelaşi timp (de exemplu, pere şi portocale).
  • Combinaţiile corecte de alimente ar fi: proteine animale asortate cu legume sărace în amidon, verzi şi bogate în apă (spanac, roşii, castraveţi, ardei, broccoli, varză).

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *