AlimenteNutriţieObiceiuri alimentare

Mai bine unt decît margarină

Se ştie, untul e o grăsime de origine animală care încarcă vasele de sînge cu colesterol, iar medicii ne sfătuiesc să nu facem abuz. Dar margarina este un unt sintetic şi un dezastru pentru sănătate.

Iată cîteva adevăruri despre margarină:

  • Margarina e un aliment cu foarte puţine grăsimi saturate, fără colesterol, dar bogată în grăsimi trans (responsabile de creşterea colesterolului) şi grăsimi polinesaturate şi mononesaturate (care scad nivelul colesterolului rău).
  • Numărul caloriilor din margarină variază de la un sortiment la altul, dar este aproape de cel al untului.
  • Cu cît e mai solidă margarina, cu atît e mai nesănătoasă.
  • Margarinele au coloranţi şi conservanţi artificiali.
  • Margarina are grăsimi hidrogenate, ceea ce creşte riscul îmbolnăvirii de boli cardiovasculare.
  • Primele încercări de fabricare a unui înlocuitor pentru unt datează din 1870, în Franţa. Margarina a apărut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cînd untul se găsea foarte greu. Cercetătorii americani au încălzit uleiuri vegetale la 150 grade C şi au adăugat hidrogen în prezenţa unor catalizatori de nichel, ca să se întărească. A fost obţinut un produs alb asemănător cu plasticul ca structură moleculară: margarina.
  • Amestecul de grăsimi din margarină e asemănător cu cel din alimentele prăjite.
  • Substanţele din margarine frînează activitatea celulelor, paralizînd sistemul imunitar şi expunînd la boli. Favorizează formarea de depozite de grăsime. Solicită excesiv ficatul.
  • Untul românesc este mai bun decît cel de import, deoarece este mult mai puţin procesat şi denaturat.
  • Margarina e modificată chimic într-un grad foarte înalt, fiind unul dintre alimentele cel mai intens prelucrate.
Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns