Ştiri

Mezenterul a fost declarat al 79-lea organ din corpul uman

Conform cercetătorilor irlandezi, corpul uman conține un nou organ: mezenterul. Dar, spre deosebire de ceea ce se spune prin mass-media, acesta nu a fost descoperit recent.

Numărul de organe din corpul uman este 78, după cum spun toate manualele de anatomie. Dar ar trebui actualizate. Conform unui studiu publicat la sfîrșitul lunii decembrie 2016, al 79-lea organ este mezenterul. Acesta face legătura între intestin şi pereții abdominali şi a fost considerat pînă acum un element structural. O echipă de chirurgi irlandezi au publicat în revista Lancet Gastroenterologie şi Hepatologie dovezi care arată că mezenterul ar trebui să fie considerat organ.

Pentru a localiza mezenterul, trebuie să observăm mai întîi mucoasa care îmbracă abdomenul şi intestinele, adică peritoneul. La jumătatea abdomenului, în partea posterioară, peritoneul formează o picătură lungă și subțire care înconjoară intestinul subțire. Aici găsim mezenterul, un tub destul de îngust și strîmt care asigură legătura între peretele abdominal și ileon și jejun (două părți ale intestinului subțire).

Mezenterul nu a fost descoperit recent, este cunoscut de secole. Una dintre primele descrieri a fost realizată chiar de către celebrul Leonardo da Vinci în secolul XVI. Oamenii de ştiinţă au considerat mult timp că mezenterul e un ansamblu obișnuit de țesuturi conjunctive discontinue. Nimic care să-l facă să fie considerat organ, care trebuie să aibă o structură bine definită și o funcție fiziologică specifică.

Dar, în 2012, Calvin J. Coffey şi colegii săi au observat mezenterul cu tehnici de microscopie. La sfîrșitul anului 2016, ei au publicat un nou studiu care confirmă că mezenterul este un corp continuu. „Nu este fragmentat și are o structură complexă. Descrierea făcută timp de sute de ani este incorectă”, susţin cercetătorii. Cu toate acestea, trebuie ca studii suplimentare să confirme aceste rezultate și să stabilească dacă mezenterul are una sau mai multe funcții fiziologice specifice. După cum a subliniat Calvin J. Coffey, „definirea rolului mezenterului ar permite identificarea de disfunctii, de patologii legate de acesta. Ştiința mezenterică ar reprezintă baza unei noi discipline medicale”.

Sursa: sciencesetavenir.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns