BoliCreier şi sistem nervosPoluareŞtiri

Riscul de Alzheimer e mai mare dacă stai lîngă un drum principal

Un studiu publicat în revista britanică The Lancet stabileşte o posibilă legătură între a locui lîngă un drum principal și riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Studiul a reușit să stabilească o legătură între expunerea la traficul rutier şi alte două boli neurologice, boala Parkinson și scleroza multiplă.

Au fost incluşi în studiu mai mult de 6 milioane de adulți care trăiesc în provincia canadiană Ontario, între 2001 și 2012. Cercetătorii au estimat că 7-11% din cazurile de demenţă observate la persoanele care trăiesc la mai puţin de 50 de metri de un drum intens circulat ar putea fi atribuite expunerii la trafic. Riscul creşte cu 7% la persoanele care locuiesc la 50 de metri, cu 4% la cei care au domiciliul la o distanță de 50-100 de metri şi cu 2%, pentru o distanță de 100-200 de metri. Dincolo de 200 de metri, riscul este inexistent, conform cercetătorilor conduşi de dr. Hong Chen, de la Agenţia de Sănătate Publică Ontario.
De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit că factorii poluanţi implicaţi în demenţă au fost dioxidul de azot și pulberile în suspensie emise de autovehicule, dar și alți factori, cum ar fi zgomotul, ar putea juca un rol cauzal.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 47,5 milioane de persoane suferă de demenţă în întreaga lume, dintre care 60-70% au boala Alzheimer, o boală neurodegenerativă care duce la o deteriorare a abilităților cognitive și o pierdere treptată a independenței. Există și alte forme de demență, ca de exemplu demența vasculară legată de hipertensiune și accident vascular cerebral.

Poluarea aerului poate juca un rol în dezvoltarea bolii Alzheimer, dar n-a fost stabilită nicio legătură între cauză şi efect pînă în prezent.

Studiul nostru sugerează că traficul rutier ar putea fi o sursă de stres de mediu care poate determina debutul demenţei”, spune dr. Hong, recunoscînd că sînt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica această legătură. Dar, avînd în vedere urbanizarea în creștere, chiar și un „impact modest poate să fie o povară pentru sănătatea publică”.

Mai mulți experți independenți menționează că studiul nu a permis determinarea cu precizie a rolului poluării în demenţă. „Nu putem spune dacă acest lucru se datorează poluării sau altor cauze”, notează profesorul Tom Dening, de la Universitatea British din Nottingham. Studiul „nu ne spune dacă o creștere ușoară a riscului de demenţă este rezultatul unui efect direct sau indirect al expunerii la trafic”, arată prof. Rob Howard de la University College din Londra.
Riscul de a dezvolta o demenţă poate fi redus prin renunțarea la fumat, controlul tensiunii arteriale și a zahărului din sînge și multă mişcare.

Sursa: lexpress.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns