BoliCancerHormoniŞtiriViaţă intimă

Hormonoterapia prelungeşte viaţa celor cu cancer de prostată

Bărbaţii, la care cancerul de prostată reapare după îndepărtarea glandei, au mai multe șanse de supravieţuire dacă, pe lîngă radioterapie, urmează terapia cu hormoni pentru a bloca hormonii de sex masculin.

Studiul clinic a fost realizat pe 761 de bărbaţi cu cancer de prostată, care au fost monitorizaţi în 17 spitale din SUA şi Canada, timp de 12 ani. Rezultatele, publicate în New England Journal of Medicine, contribuie la clarificarea tratamentului acestor pacienţi la care cancerul reapare. După prostatectomie, peste 30% dintre bărbaţi se confruntă cu reapariţia cancerului sub formă de metastaze.

Studiul clinic, finanţat de Institutul Naţional al Cancerului din SUA, a arătat că, printre bărbaţii trataţi cu radioterapie şi terapie cu hormoni, incidenţa mortalităţii din cauza cancerului a fost de 5,4%, faţă de 13,4% în cazul celor care au beneficiat numai de radioterapie. Frecvenţa metastazelor cancerului de prostată a fost de 14,5%, la pacienţii care au primit radioterapie combinată cu terapia de contracarare a hormonilor de sex masculin, comparativ cu 23%, în grupul celor numai cu radioterapie.

Studiul nostru arată că terapia cu hormoni ar trebui să fie adăugată în schema de tratament a bărbaţilor cu cancer de prostată care au nevoie de radioterapie, după prostatectomie. Rezultatele noastre arată că terapia cu hormoni poate adăuga ani de viaţă acestor pacienţi”, a declarat dr. Howard Sandler, conducătorul studiului clinic.

Studiile viitoare vor încerca să stabilească dacă toţi pacienţii cu cancer de prostată prezintă beneficii de pe urma hormonoterapiei și care e durata optimă a acestui tratament. Cercetătorii examinează, de asemenea, rolul celor mai puternice terapii hormonale. Acestea pot avea efecte secundare adverse, cum ar fi scăderea libidoului, disfuncţie erectilă, creşterea în greutate şi atrofie musculară.

Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent cancer la bărbaţi, în Statele Unite, 161.300 de cazuri noi fiind diagnosticate în fiecare an. În 2017, se estimează că vor fi 27.000 de decese cauzate de acest cancer, conform Societăţii Americane de Cancer.

Sursa: 7sur7.be

Comments

comments

Lasă un răspuns