Aparatul respiratorBoliFrumuseţeRemodelare corporalăŞtiri

Operaţiile estetice te pot ajuta să te laşi de fumat

Dacă te pregăteşti pentru o operaţie estetică şi eşti fumătoare, chirurgul plastic îţi va cere să renunți la fumat cu cel puțin două săptămîni înainte de procedură. Un studiu de monitorizare pe termen lung a constatat că mulți pacienți care primesc aceste instrucțiuni vor renunța la fumat sau cel puțin vor fuma mai puțin şi în anii de după intervențiile chirurgicale cosmetice.

Publicat în Plastic and Reconstructive Surgery, jurnalul medical oficial al American Society of Plastic Surgeons, studiul arată o asociere între chirurgia cosmetică şi renunţarea la fumat, conform autorului Aaron C. Van Slyke, de la Universitatea din British Columbia, Vancouver.

Studiul a inclus 85 de pacienți care fuseseră fumători atunci cînd au fost evaluați pentru operaţii cosmetice. La fel ca majoritatea chirurgilor plasticieni, dr. Van Slyke și colegii au solicitat pacienților să se abțină de la fumat cu cel puțin două săptămîni înainte de proceduri. Aceste instrucțiuni trebuie respectate pentru a grăbi vindecarea rănilor și pentru a evita complicaţiile postoperatorii.

La cinci ani după operație, 47 de pacienți au răspuns unui chestionar. Majoritatea erau femei, cu vîrsta medie de 40 de ani. Cele mai frecvente proceduri la care au apelat au fost: abdominoplastie, lifting mamar (mastopexie) si lifting facial. După excluderea a cinci fumători sociali, studiul a rămas cu 42 de pacienți care fumau zilnic înainte de operația cosmetică.

Aproximativ 40% dintre femei au declarat că nu mai fumează în fiecare zi. Aproape un sfert nu fumaseră deloc după operaţie.

Majoritatea pacienților au spus că și-au redus consumul de țigări. 70% au fost de acord că discutarea riscurilor chirurgicale crescute cu chirurgul a influențat capacitatea acestora de a renunța sau de a reduce fumatul.

Cu toate acestea, jumătate dintre pacienți au recunoscut că nu au urmat instrucțiunile de a se abține de la tutun înainte de operație. Aproape un sfert au continuat să fumeze pînă în ziua procedurii. Rata complicațiilor după intervenția chirurgicală a fost mai mare la pacienții care au continuat să fumeze: 24% față de 14%.

Noile descoperiri sugerează că pacienții operaţi au mai multe şanse să renunțe la fumat. Concluzia este în concordanţă cu cercetările anterioare care arată că pacienţii care îşi doresc o operaţie estetică sînt mai motivaţi să facă schimbări pozitive în stilul lor de viaţă.

Rezultatele sugerează că pacienții au fost mai motivați să renunțe la ţigări prin mesaje ţintite, cu exemple specifice de efecte negative ale fumatului, mai degrabă decît prin descrierea beneficiilor renunțării la fumat asupra sănătăţii generale. Autorii au concluzionat: „Dialogul între chirurgul plastic și pacient e momentul unic pentru a oferi consiliere orientată către renunțarea la fumat, care poate persista și dincolo de interacțiunea chirurgicală”.

Sursa: sciencedaily.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.