De ce bărbaţii fac atac de cord după ninsori abundente?

Curăţatul zăpezii e motivul pentru care bărbaţii sînt mai susceptibili să sufere un atac de cord, după o ninsoare abundentă.

Într-un nou studiu, specialiştii canadieni au analizat datele privind atacurile de cord între lunile noiembrie şi aprilie, în provincia Quebec, între 1981 şi 2014. Aproximativ 60% din internările şi decesele cauzate de atac de cord au fost constatate la bărbaţi.

Rezultatele au arătat că riscul de spitalizare pentru bărbaţi cu de atac de cord sau deces a fost mai mare după ninsori abundente. Cel mai mare risc a fost a doua zi după o ninsoare şi după căderile de zăpadă cu o durată de două pînă la trei zile. Riscul de atac de cord în urma unei căderi de zăpadă a fost mai mare, indiferent de vîrstă, factori de risc cardiovascular sau alte probleme de sănătate.

Legătura dintre ninsori şi un risc crescut de atac de cord nu a fost observată la femei, menţionează autorii studiului.

Cu toate acestea, „bărbaţii sînt potenţial mai predispuşi decît femeile să dea la lopată, mai ales după căderi masive de zăpadă”, spune dr. Nathalie Auger, de la Universitatea din Montreal.

Credem că îndepărtarea zăpezii e mecanismul principal care leagă căderile de zăpadă cu atacul de cord. Îndepărtarea zăpezii cu lopata este un exerciţiu cardiovascular care solicită mai mult de 75% din rata cardiacă maximă”.

Autorii studiului au recunoscut că cercetarea lor nu are date despre obiceiul curăţării zăpezii specifice fiecărui gen, dimensiunea zonelor deszăpezite şi dacă îndepărtarea zăpezii a fost realizată manual sau cu un ventilator de zăpadă.

Deşi studiul nu a demonstrat o relaţie între cauză şi efect, teoria că deszăpezirea este asociată cu un risc crescut de atac de cord în rîndul bărbaţilor rămîne plauzibilă.

Specialiştii avertizează că îndepărtarea zăpezii cu lopata la temperaturi scăzute expune riscului cardiac acele persoane care nu au condiţie fizică sau suferă de boli de inimă.

Sursa: medicinenet.com

Comments

comments