Maşini fără şofer: cine e vinovat în caz de accident?

Robotica evoluează foarte rapid. Deputaţii europeni consideră că sînt necesare reguli europene în acest domeniu, de exemplu pentru întărirea standardelor etice sau pentru stabilirea responsabilităţilor în cazul accidentelor cu maşini fără şofer.

Deputaţii cer Comisiei Europene să propună reguli privind robotica şi inteligenţa artificială pentru a putea folosi pe deplin potenţialul lor economic şi pentru a garanta un nivel standard de siguranţă şi securitate. Ei subliniază că standardele de reglementare pentru roboţi sînt planificate în mai multe state şi că UE trebuie să preia conducerea în stabilirea acestor standarde, astfel încît să nu fie obligată să le urmeze pe cele stabilite în state terţe.

Raportorul Mady Delvaux (S&D, LU) a spus: „Deşi sînt încîntată că plenul a adoptat raportul meu privind robotica, sînt şi dezamăgită că grupurile din coaliţia de dreapta, ALDE, PPE şi ECR, au refuzat să ţină seama de consecinţele posibil negative pe piaţa muncii. Ei au respins o dezbatere constructivă şi vizionară, ignorînd astfel îngrijorările cetăţenilor noştri.”

Deputaţii subliniază că este nevoie urgentă de propuneri legislative care să clarifice responsabilităţile, mai ales pentru maşinile fără şofer. Ei cer o schemă obligatorie de asigurare şi un fond suplimentar pentru ca victimele accidentelor în care sînt implicate maşini fără şofer să fie compensate integral. Deputaţii mai cer Comisiei să aibă în vedere crearea unui statut legal specific pentru roboţi, pe termen lung, pentru a stabili cine este responsabil dacă ei produc pagube.

Rapida dezvoltare a roboţilor poate duce la modificări pe piaţa muncii prin crearea, mutarea sau pierderea anumitor locuri de muncă. Deputaţii cer Comisiei să urmărească aceste tendinţe îndeaproape.

Utilizarea pe scară tot mai largă a roboţilor ridică şi chestiuni etice, cum ar fi, de exemplu, cele referitoare la viaţă privată şi siguranţă, spun deputaţii. În rezoluţia adoptată, ei propun un cod etic voluntar privind robotica pentru cercetători şi designeri care să asigure faptul că operează conform standardelor legale şi etice şi că design-ul şi utilizarea roboţilor respectă demnitatea umană.

Deputaţii cer Comisiei să aibă în vedere crearea unei agenţii europene pentru roboţi şi inteligenţă artificială, care să ofere autorităţilor publice expertiză tehnică, etică şi de reglementare.

Rezoluţia a fost adoptată cu 396 voturi la 123 şi 85 abţineri. Comisia nu va fi obligată să urmeze recomandările Parlamentului, dar trebuie să explice refuzul.

Conform Federaţiei Internaţionale a Roboticii, vînzările de roboţi au crescut în medie cu 17% pe an între 2010 şi 2014 şi cu 29% la nivel global doar în 2014.

Sursa: europarl.europa.eu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *