UE vrea să limiteze grăsimile trans din alimente

UE ar trebui să pună limite obligatorii la acizii grași produși industrial (TFA) care pot crește riscul de boli cardiovasculare, infertilitate, Alzheimer, diabet și obezitate la consumatori, se arată în rezoluția votată miercuri de deputaţii europeni.

Deputații menționează faptul că, potrivit Comisiei Europene, doar unul din trei consumatori din UE știe despre TFA, ceea ce arată că măsurile privind etichetarea nu sînt suficiente. Comisia ar trebui să propună o limită legală la nivelul UE pentru conținutul de TFA industriali în toate alimentele, cît de repede posibil, de preferat în maximum doi ani, mai spun deputații.

Deputații spun că există dovezi că introducerea limitei naționale de 2% de grăsimi trans în uleiuri și grăsimi industriale în 2003, în Danemarca, a fost un succes, reducînd semnificativ decesele cauzate de boli cardiovasculare.

Consumul de TFA este legat mai ales de consumul de uleiuri produse industrial, parțial hidrogenate. În comunicatul de presă se mai arată că TFA sînt utilizați mai mult în alimente ieftine, ceea ce înseamnă că oamenii cu venituri mici sînt mai expuși la alimente cu conținut sporit de TFA. Acest lucru poate mări inegalitățile sociale, mai spun deputații.

Rezoluția a fost adoptată cu 586 de voturi la 19 și 38 de abțineri.

Grăsimile trans sînt considerate cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) şi îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans se obţin prin adăugarea hidrogenului în ulei vegetal, în cadrul unui proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grăsimi în prepararea alimentelor procesate ajută la prelungirea prospeţimii acestora, a termenului de garanţie şi a aspectului atrăgător.

Alimente în care este cel mai probabil să găsim grăsimi trans: prăjituri, biscuiţi, fursecuri, aluat de plăcintă sau pizza, chifle pentru hamburgeri, margarină şi smîntînă vegetală pentru gătit, ciocolată instant, alimente prăjite (gogoşi, cartofi prăjiţi, bucăţi de pui pane), snacksuri (chipsuri, napolitane, bomboane, popcorn preambalat pentru cuptorul cu microunde), semipreparate congelate.

Sursa: europarl.europa.eu

Comments

comments

One thought on “UE vrea să limiteze grăsimile trans din alimente

Lasă un răspuns