Cancerul de plămîni, depistat în exudatul nazal

În cazul pacienților cu risc redus de cancer pulmonar, există, mai nou, o procedură de diagnostic mai puţin invazivă şi mai puțin costisitoare. Noile cercetări sugerează că un simplu tampon nazal ar putea spune cu precizie dacă un pacient are cancer pulmonar.

Rezultatele au fost publicate în Jurnalul Institutului Naţional al Cancerului.

O echipă de cercetători de la Boston University School of Medicine, Massachusetts, au găsit un mod mai convenabil de a determina dacă leziunile pulmonare sînt maligne.

Leziunile pulmonare, sau nodulii pulmonari solitari, sînt mici excrescenţe în plămîni, de obicei detectate accidental, atunci cînd pacientul face o radiografie, pentru alte motive. Cu toate că medicii sînt îngrijoraţi de descoperirea leziunilor, acestea sînt benigne, în majoritatea cazurilor. De exemplu, dintre toţi pacienţii testaţi folosind tomografia computerizată, doar 25% au avut o leziune pulmonară, iar aproximativ 95% din aceste cazuri s-au dovedit, în cele din urmă, a fi benigne.

După cum subliniază autorii, mulţi dintre pacienţii care primesc un diagnostic benign sînt supuşi procedurilor medicale invazive, cum ar fi biopsia pulmonară. Conform noii cercetări, medicii vor putea să spună dacă un pacient are o leziune malignă printr-o probă simplă prelevată din nări.

Cercetătorii au colectat epitelii nazale de la pacienții fumători cu leziuni pulmonare. Au examinat aceste celule epiteliale nazale căutînd mutații genetice, cum ar fi în BRCA1 sau BRCA2 în ADN. Ei au descoperit că genele asociate cu cancerul au fost modificate similar în cele două canale ale căilor respiratorii. Acest lucru i-a determinat să creadă că epiteliul nazal ar putea fi un biomarker pentru cancerul pulmonar.

Marc de Lenburg, profesor de medicină şi co-autor principal al studiului, explică semnificația rezultatelor: „Descoperirile noastre demonstrează clar existenţa unui cîmp al căilor respiratorii asociat cancerului, măsurabil în epiteliul nazal. Am descoperit că genele nazale conțin informații despre prezența cancerului, independent de factori standard de risc clinic, ceea ce sugerează că genele epiteliului ar putea ajuta la detectarea cancerului pulmonar. În plus, probele nazale pot fi colectate neinvaziv, cu puține instrumente avansate”.

Dr. Avrum Spira, profesor de medicină, patologie şi bioinformatică, adaugă: „Este o nevoie clară și tot mai mare de a dezvolta metode suplimentare de diagnostic pentru evaluarea leziunilor pulmonare pentru a determina care pacienţi ar trebui să facă un test de computer tomograf sau biopsie invazivă”. Testarea poate să excludă boala mai devreme, fără proceduri invazive.

Anterior, aceeaşi echipă a localizat un alt biomarker pentru cancerul pulmonar, găsit în epiteliul bronhiilor la fumători. „Această inovație îmbunătățește diagnosticul de cancer pulmonar. Avînd în vedere că genele epiteliale bronșice și nazale sînt modificate în mod similar prin expunerea la fumul de țigară, am căutat markeri detectabili în epiteliul nazal, mai ușor accesibil.”

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

71 de comentarii la „Cancerul de plămîni, depistat în exudatul nazal

Lasă un răspuns