Şi celulele canceroase pot suferi de Alzheimer
Un studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea din Miami, Şcoala de Medicină Miller, arată că anumite proteine, implicate în progresia cancerului şi a metastazelor, sînt stocate ca plăci de amiloid în celulele canceroase latente.
O dată ce are loc dezagregarea acestor plăci, celulele canceroase devin active din nou. Soluţia pentru a bloca dezvoltarea cancerului ar fi menţinerea plăcilor de amiloid în celulele canceroase latente şi împiedicarea dezagregării acestora.
Se ştie că plăcile de amiloid sînt implicate în dezvoltarea bolilor neurologice precum Alzheimer și Parkinson, dar contribuția lor la progresia cancerului a fost în mare parte necunoscută.
„Stadiul de amiloid al proteinelor este de obicei asociat cu neuropatii umane debilitante. Cu toate acestea, am constatat că un număr mare de proteine sînt stocate ca plăci de amiloid în celulele canceroase aflate în stare latentă. Prin șoc termic, plăcile de amiloid se pot dezagrega și pot transforma celulele canceroase latente în celule canceroase, active”, a explicat dr. Stephen Lee.
Echipa de cercetători a descoperit că ARN-ul intergenic ribozomal reglează procesul de formare de amiloid în celulele canceroase, ceea ce poate duce la descoperirea şi dezvoltarea de medicamente. „Dacă am putea opri plăcile amiloide să se transforme în celule canceroase, acestea ar putea rămîne latente pe termen nelimitat. În plus, am putea avea posibilitatea de a transforma celulele canceroase active în celule latente, prin încurajarea acestora să stocheze proteinele ca plăci de amiloid”, a spus Lee.
„Sînt optimist, această descoperire ar putea deveni un mod nou de tratare a cancerului”, a mărturisit cercetătorul.
Sursa: medicalxpress.com