200 milioane de oameni folosesc apă contaminată cu fecale

Apa contaminată cu fecale provoacă moartea a cel puțin 500.000 de oameni în fiecare an, a precizat Organizația Mondială a Sănătății în alerta pe care a lansat-o cu privire la calitatea apei potabile.

Astăzi, aproape două miliarde de oameni folosesc o sursă de apă potabilă contaminată cu fecale”, a declarat dr. Maria Neira, director al Departamentului de Sănătate Publică. Consecințe: boli cum ar fi holera, dizenteria, febra tifoidă și poliomielita, dar şi „mai mult de jumătate de milion de decese provocate de diaree în fiecare an”.

În 2015, țările ONU au întocmit o listă de 17 obiective de dezvoltare durabilă pînă în 2030. Unul dintre aceste obiective este asigurarea accesului universal la apă și canalizare, asigurînd în același timp gestionarea durabilă a resurselor de apă.

Dar această dorință nu poate fi atinsă „dacă nu se iau măsuri pentru a utiliza mai eficient resursele financiare“.

Statele lumii au crescut cu 4,9% cheltuielile medii anuale pentru apă, canalizare și igienă, în ultimii trei ani, se arată în raport. Cu toate acestea, 80% dintre țări indică faptul că fondurile alocate sînt insuficiente pentru a îndeplini obiectivele ONU.

Pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă ale Națiunilor Unite, investițiile în infrastructură trebuie să se tripleze şi să ajungă la 107 miliarde euro anual, potrivit datelor furnizate de Banca Mondială, citate de OMS. Această cifră nu ia în considerare costurile de exploatare și întreținere.

Pentru a realiza acest lucru, OMS subliniază necesitatea de a găsi noi surse de finanțare, cum ar fi taxele. „Este o provocare pe care avem capacitatea de a o rezolva“, a declarat Guy Ryder, președinte al ONU și directorul general al Organizației Internaționale a Muncii. „Creșterea investițiilor în apă și canalizare poate genera beneficii semnificative pentru dezvoltarea și sănătatea umană, crearea de locuri de muncă.“

Sursa: lexpress.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *