Bandajul electronic, invenţia care vindecă rapid rănile
Cercetătorii au creat un bandaj inteligent, care este mult mai eficient și mai rapid decît pansamentele obişnuite. Același dispozitiv poate fi încărcat cu medicamente, în funcție de tipul și stadiul plăgii la care este aplicat.
Ideea noului dispozitiv s-a născut din nevoia de a găsi tratamente mai eficiente, mai rapide și mai rentabile pentru rănile cronice.
Rănile cronice, adică ulceraţii venoase, diabetice și de presiune, sînt greu de tratat datorită mecanismului biologic complex care le caracterizează. Nu se vindecă după cele 4 săptămîni de îngrijire, cum e standardul oricărei răni, în mare parte pentru că organismul nu eliberează compușii esențiali pentru vindecare în timp util.
Dar noul dispozitiv poate schimba acest lucru. Fiind capabil să administreze diferite medicamente, în diferite stadii ale progresiei plăgii, bandajul inteligent permite profesioniștilor din domeniul medical să facă totul folosind un singur dispozitiv.
Plasturele a fost elaborat de cercetători de la Universitatea din Nebraska, în colaborare cu cercetătorii de la Școala Medicală Harvard din Boston și de la Institutul de Tehnologie Massachusetts din Cambridge. În noul studiu, echipa detaliază o serie de experimente realizate pentru a testa beneficiile inovației lor.
Unul dintre autorii studiului este Ali Tamayol, profesor asistent de inginerie mecanică și materiale, precizează: „Costul medical asociat cu răni cronice este mare. Deci, este nevoie de soluții pentru aceste cazuri”.
Cum funcționează bandajul inteligent? Are dimensiunea unui timbru poștal, e alcătuit din fibre electrice conducătoare și poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui smartphone sau al unui alt dispozitiv wireless sau Bluetooth. Fibrele sînt acoperite cu un gel pe bază de apă care poate fi încărcat cu diferite medicamente, în funcție de nevoile plăgii. Antibioticele, care ajută țesutul să se regenereze, și analgezicele pot fi administrate alternativ utilizînd același bandaj, controlînd în același timp nu numai substanța, ci și doza.
Într-unul din experimente detaliate în studiu, cercetătorii au aplicat şoarecilor răniţi un e-bandaj încărcat cu un factor de creştere a ţesutului, precum şi un bandaj normal, uscat, la un grup de control de şoareci.
Experimentul a arătat că bandajul inteligent a ajutat şoarecii să regenereze de trei ori mai mult țesut decît grupul de control. Regenerarea țesuturilor este un pas cheie în procesul de vindecare.
Într-un alt experiment, echipa a încărcat bandajul electronic cu un antibiotic. Bandajul inteligent de vindecare a reușit să prevină infectarea.
„Ceea ce am făcut aici este o platformă care poate fi aplicată în multe domenii ale ingineriei biomedicale şi medicină. Imaginați-vă că aveți un plasture variabil, care are antidoturi sau medicamente orientate spre pericole specifice din mediul înconjurător”, spune prof. Ali Tamayol.
Cercetătorii speră că prima aplicare a dispozitivului lor va fi de a vindeca ulceraţiile cronice apărute în diabetul zaharat.
Majoritatea componentelor bandajului electronic au fost deja aprobate de Food and Drug Administration, spun cercetătorii. Dar, înainte de aducerea dispozitivului pe piață, bandajul va trebui totuși testat la animale și apoi la om.
Pînă atunci, echipa încearcă să facă bandajul să administreze autonom tratamentele corespunzătoare.
Sursa: medicalnewstoday.com
Comentariile sunt închise.