Plante care resping ţînţarii şi alte insecte din grădină

Ţînțarii, gîndacii, muştele, furnicile și alți dăunători pot strica toată distracția cînd ieşim în aer liber. Din fericire, există plante care, plantate în grădină, pe pervaz sau pe balcon, pot ţine la distanţă aceste insecte.Ţînţarii transmit multe boli şi virusuri, cum ar fi West Nile, encefalită, febra Dengue şi Zika. Îşi vizează victimele prin mirosurile si gazele emanate de corpul uman, cum ar fi dioxidul de carbon, transpiraţia şi picioarele mirositoare. Insectele pot fi atrase de aceste mirosuri chiar şi de la 100 de metri distanță.

Mirosurile de mentă, fructe și chiar ciocolată pot bloca receptorii pe care le folosesc insectele pentru a ne găsi.

Plante care alungă insectele

NM250Sweetgrass
Lemongrass

1. Lemongrass. Este o plantă folosită pentru obţinerea uleiului de citronella, care respinge ţînţarii. Plantată în ghiveci, trebuie adusă în casă doar pe perioada iernii. Orice plantă cu parfum puternic de citrice va ţine la distanţă insectele.

2. Lavandă. Respinge moliile, muștele, puricii și țînțarii. Utilizați-o proaspătă sau uscată, sub formă de bucheţele atîrnate în jurul casei sau puse în haine.

3. Usturoi. Respinge țînțarii și moliile de varză.

4. Rozmarin. Poate împiedica muștele și țînțarii să invadeze bucătăria. Cîteva rădăcini de rozmarin aruncate pe grătar vor fumega şi vor ţine ţînţarii departe.

5. Busuioc. Este o altă plantă culinară care alungă muștele și țînțarii.

6. Mentă. Are un parfum puternic pe care furnicile, țînțarii și chiar șoarecii nu-l plac.

7. Busuiocul cerbilor. Îndepărtează țînțarii, căpușele și muștele. Trucul este să striviți planta pentru a elibera parfumul.

Nepeta_mussinii_blatt
Nepeta

8. Nepeta. Plantele înrudite cu nepeta, printre care şi cătuşnica, sînt mai eficiente decît DTT-ul în respingerea țînțarilor și furnicilor.

9. Crăiţe. Aceste flori sînt de mult timp aliaţii grădinarului în alungarea afidelor şi a altor dăunători din culturile de legume, dar pot și să îndepărteze țînțarii.

Unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le poţi face pentru a alunga țînțarii este eliminarea oricărei ape stătătoare din preajma casei.

Sursa: almanac.com

Comments

comments

2 comentarii la „Plante care resping ţînţarii şi alte insecte din grădină

Lasă un răspuns