BoliCreier şi sistem nervosPsihologieŞtiri

Schizofrenia e determinată de gene

Aproape 80% din riscul de a dezvolta o boală mintală e dictat de genetică, relevă un studiu recent.

Constatările sugerează că genele pe care le moștenim joacă un rol mult mai mare în schizofrenie decît se credea anterior, predispoziţia pentru boală existînd înainte de naștere. Aceasta înseamnă că e necesar un screening pentru boli mintale devastatoare încă din perioada intrauterină, ceea ce va permite tratamente mai bune, spun cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga.

Simptomele de panică, furie, depresie, halucinațiile și iluziile pot avea un impact major asupra bolnavilor și familiilor lor. Un studiu pe mai bine de 60.000 de persoane a descoperit că 79% din posibilitatea de a avea o astfel de afecțiune poate fi explicată prin factori genetici.

Dr. Rikke Hilker spune că „Acest studiu este acum cea mai cuprinzătoare și cea mai completă estimare a heritabilității schizofreniei și a diversității sale de diagnosticare. Este interesant, deoarece indică faptul că riscul genetic al bolii pare a avea o importanță aproape egală pe întreg spectrul de schizofrenii”.

Cercetătorii au folosit înregistrările tuturor gemenilor născuţi în Danemarca începînd cu 1870 şi date despre 30.000 de perechi de gemeni din registrul naţional al bolnavilor psihic. Dr. Krystal, care este președintele departamentului de psihiatrie de la Universitatea de Medicină din Yale, a declarat că ideea că schizofrenia este ereditară se bazează pe constatările studiilor pe generații de gemeni.

Cifrele sugerează că aproximativ 1% din populația lumii suferă de schizofrenie. Alţi factori de risc pentru dezvoltarea bolii, care în mod obişnuit debutează în adolescenţa tîrzie sau maturitatea precoce, includ sarcina şi complicaţiile la naştere, cum ar fi greutatea scăzută la naştere, abuzul de medicamente şi stresul.

Jumătate din cei 21 de milioane de pacienţi din întreaga lume nu primesc îngrijire de specialitate, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Chiar și atunci cînd o fac, medicamentele existente nu ajung la rădăcina bolii și au existat puține progrese în ultimii 50 de ani, spun experții.

Tratamentul este limitat în prezent la abordarea unui simptom specific al bolii – psihoza. Impulsurile magnetice pot dezactiva vocile care îi chinuiesc pe cei care suferă de schizofrenie, a constatat un studiu recent. Mai mult de o treime dintre pacienții care au suferit un tratament de pionierat au prezentat o ameliorare semnificativă. Tehnica, concepută de experții francezi, implică bombardarea unei părți a creierului care poate declanșa halucinațiile auditive la schizofrenici. Este pentru prima dată cînd oamenii de știință identifică zona creierului responsabilă de ceea ce îi face pacienţii să audă voci. Cercetătorii de la Universitatea din Caen au declarat că şedinţe de două ori pe zi, timp de două zile, îmbunătăţesc starea de sănătate în cel mult două săptămîni.

Descoperirea făcută de dr. Hilker și colegii acestuia adaugă dovezi în favoarea faptului că terapiile ar putea în cele din urmă să combată boala încă din faşă.

Sursa: dailymail.co.uk

Comments

comments

Comentariile sunt închise.