Copiii cu IQ mai mare trăiesc peste 80 de ani
O inteligență mai înaltă în copilărie este legată de o șansă mai mică de a muri înainte de vîrsta de 80 de ani. Astfel, se încheie un studiu al tuturor copiilor născuți în 1936 în Scoția, Marea Britanie, care a comparat rezultatele testelor IQ de la vîrsta de 11 ani cu înregistrările deceselor în următorii 68 de ani.
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, arată că scorurile mai ridicate la testele IQ din copilărie au fost legate de un risc mai mic de deces din cauze majore cunoscute, cum ar fi probleme cardiace, accident vascular cerebral, cancer asociat fumatului, boli digestive, cauze externe de deces, boli respiratorii și demență. Pentru aceste boli, reducerea riscului a fost în mare parte similar la bărbați și femei. Dar cercetătorii au constatat că, la bărbați, un IQ mai mare în copilărie a fost asociat cu un risc mai scăzut de sinucidere.
Cercetătorii spun că rezultatele sugerează faptul că stilul de viaţă, fumatul, în special, este un factor important în legătura dintre IQ-ul din copilarie şi riscul de deces.
Participanţii la studiu, 33.536 de bărbaţi şi 32.229 de femei, născuţi în Scotia în 1936, au terminat un test valid de inteligenţă la vîrsta de 11 ani. Testul, administrat la școală de către profesori, a inclus 71 de itemi care au măsurat inteligenţa verbală și nonverbală.
Studiul scoțian este considerat a fi cel mai mare de pînă acum care a urmărit un grup de bărbați și femei de-a lungul vieţii și a raportat cauzele legate de deces la inteligenţa din copilărie.
Studiile anterioare au sugerat că persoanele cu scoruri mai mari la testele de inteligență tind să trăiască mai mult, în medie, decît persoanele cu scoruri mai mici. Cu toate acestea, cele mai multe dintre acestea nu acoperă cursul vieţii sau se concentrează doar pe anumite grupuri. De exemplu, cel mai mare studiu de acest tip pînă în prezent a inclus un milion de participanți, a fost limitat la recruții de sex masculin din Suedia și i-a urmărit doar pînă la vîrsta mijlocie.
Pe lîngă găsirea unei legături între IQ-ul ridicat din copilărie și riscul mai mic de a muri înainte de vîrsta de 80 de ani, cercetătorii au descoperit că riscul redus variază în funcție de cauza morții. De exemplu, un scor mai mare la testele de IQ din copilărie este legat de un risc cu 24% mai mic de a muri de accident vascular cerebral, un risc cu 25% mai mic de a muri de boală coronariană şi un risc cu 28% mai mic de a muri de boli respiratorii.
Echipa a găsit şi legături între IQ-ul mai mare şi riscul mai mic de deces prin rănire, demenţă, boli digestive, precum şi cancere legate de fumat, cum ar fi cancerul pulmonar şi de stomac. Cu toate acestea, nu au găsit nicio dovadă a unei legături între IQ-ul din copilărie și moartea cauzată de cancerele care nu sînt legate de fumat.
„Studiul ne spune că stilul de viață, în special fumatul, trebuie să fie o componentă importantă a efectului inteligenței asupra diferențelor de mortalitate”.
Sursa: medicalnewstoday.com
Comentariile sunt închise.