Roșiile previn şi tratează cancerul de stomac

Numeroase studii au sugerat că tomatele au proprietăți anticancerigene. Un nou studiu oferă dovezi suplimentare în acest sens, după ce a constatat că extractul de roșii întregi poate trata și chiar preveni cancerul de stomac.

Cercetătorii din Statele Unite și Italia au descoperit că extractele din două soiuri de roșii, San Marzano și Corbarino, au blocat creșterea celulelor canceroase la stomac și au atenuat caracteristicile lor maligne.

Co-autorul studiului, prof. Antonio Giordano, director al Institutului Sbarro pentru Medicină Moleculară de la Universitatea Temple din Philadelphia, şi colegii săi au raportat recent rezultatele descoperite în Journal of Cellular Physiology.

Potrivit Societății Americane de Cancer, vor exista în jur de 28.000 de cazuri de cancer de stomac diagnosticate în SUA în acest an. Cunoscut şi sub numele de cancer gastric, cancerul de stomac este cel mai frecvent întîlnit în rîndul adulților în vîrstă. Aproximativ 60% dintre adulții diagnosticați cu această boală au vîrsta de 65 de ani sau mai mult.

Studiile anterioare au sugerat că unii compuși din roșii, cum ar fi licopenul, un carotenoid care dă culoarea roșie, pot ajuta în lupta împotriva cancerului. Dar prof. Giordano notează că puține studii au investigat efectele anticanceroase ale tomatelor întregi.

Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetătorii au testat efectele extractelor din roşiile întregi San Marzano şi Corbarino asupra liniilor celulare de cancer la stomac. Ei au descoperit că fiecare extract nu numai că a oprit creşterea celulelor canceroase gastrice, dar a stopat şi migrarea celulelor de la tumora primară în ţesuturile înconjurătoare.

Efectul lor antitumoral nu pare să fie legat de componente specifice, cum ar fi licopenul, ci mai degrabă sugerează că tomatele ar trebui să fie luate în considerare în întregimea lor”, spune co-autorul studiului, Daniela Barone, de la Centrul de Cercetare Oncologică din Mercogliano, Italia.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

21 de comentarii la „Roșiile previn şi tratează cancerul de stomac

Lasă un răspuns