ControverseMişcare şi naturăŞtiri

De ce în comunităţile Amish nu există cancer, diabet şi autism?

Comunităţile Amish duc o viață simplă, fără progrese moderne. Celor mai mulți dintre noi ni se pare o prostie să nu folosim avantajele tehnologiei. Dar, dacă ne uităm la statistici, Amish sînt mult mai sănătoşi decît restul americanilor. Nu au cancer, nici autism, diabet, astm, alergii, în general, boli cronice, şi se îmbolnăvesc foarte rar şi foarte puţini.

Un studiu recent publicat în revista Cancer Causes and Control a scos la iveală faptul că nu există practic niciun caz de cancer în rîndul populației Amish, considerată cea mai sănătoasă din America. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au lansat inițial un studiu asupra populației Amish pentru a vedea dacă ratele de cancer sînt mai mari în absenţa serviciilor convenţionale de îngrijire medicală şi în condiţiile în care, grupurile fiind puţin numeroase, membrii sînt nevoiţi să se căsătorescă între ei. Ceea ce au găsit era exact pe dos.

Farm-in-Ohio-Amish-CountryIată cîteva dintre caracteristicile stilului de viaţă Amish, ca posibile cauze ale sănătăţii lor de fier.

1. Amish nu se vaccinează. În istoria recentă a comunităţii s-au înregistrat doar 3 cazuri de autism, iar dintre acestea, două au apărut la acei copii care fuseseră vaccinaţi (o mică minoritate a acceptat imunizarea). Cu toate că refuzul vaccinării ar trebui să fie luat în calcul ca o posibilă explicaţie pentru absenţa autismului (2% dintre copiii americani dezvoltă boala), lumea crede că Amish au o genă superioară. În ciuda presiunii constante din partea guvernului, Amish încă refuză să se vaccineze. Ei consideră că aceasta e voinţa lui Dumnezeu.

2. Amish consumă hrană organică, produsă local. Amish nu numai că evită produsele alimentare preambalate și procesate, ei îşi cultivă singuri hrana, folosind metode de agricultură ecologică. Au propriile animale, hrănite natural. Mănîncă alimente de sezon în timpul lunilor de recoltare, cînd valorile nutriţionale sînt mai mari, iar surplusul e conservat prin fermentare, ceea ce înseamnă un plus de antioxidanţi. Astfel, nu e de mirare că nu cunosc afecţiuni ca: ADHD, alergii alimentare şi astm.

3. Amish mănîncă o mulţime de grăsimi sănătoase. În rîndurile populaţiei, supraponderalii sînt foarte rari, în ciuda dietei bogate în grăsimi: unt, carne, ouă, lactate crude. Untul şi lactatele naturale conțin o mulțime de vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi A, E și K2 (implicată în metabolismul calciului, insuficientă in dietele moderne). Carenţa în Vitamina K duce la boli cardiovasculare, osteoporoză şi chiar cancer.

farmer-two-mule-team4. Amish sînt activi fizic. În comparație cu rata globală de obezitate (31% în America), Amish au o rată de obezitate de numai 3%. Din moment ce nu folosesc mașini, se mişcă mult: bărbații fac, în medie, 18.000 de paşi pe zi, iar femeile, 14.000. Dr. David R. Bassett, profesor la Universitatea din Tennessee, Knoxville, spunea: „Amish au fost în măsură să ne arate cît de departe am decăzut în ultimii 150 de ani. Stilul lor de viață indică faptul că activitatea fizică a jucat un rol important în menținerea strămoșilor noștri sănătoşi şi în formă”.

5. Amish trăiesc fără stres. Atunci cînd sîntem stresaţi, nivelul de cortizol creşte, ceea ce favorizează boli de inimă, dezechilibre hormonale, un nivel ridicat de zahăr în sînge, valori crescute ale colesterolului şi obezitate. Amish sînt o comunitate liberă de stres. Ei trăiesc în ritm lent, calm. Nu concurează între ei, se consideră egali, cooperează şi sînt în armonie. Amish trăiesc cam cum trăiau europenii acum 300 de ani.

În America de Nord, populaţia Amish numără circa 300.000 de membri.

Sursa: wisemindhealthybody.com

Comments

comments

Lasă un răspuns