De ce în comunităţile Amish nu există cancer, diabet şi autism?

Comunităţile Amish duc o viață simplă, fără progrese moderne. Celor mai mulți dintre noi ni se pare o prostie să nu folosim avantajele tehnologiei. Dar, dacă ne uităm la statistici, Amish sînt mult mai sănătoşi decît restul americanilor. Nu au cancer, nici autism, diabet, astm, alergii, în general, boli cronice, şi se îmbolnăvesc foarte rar şi foarte puţini.

Un studiu recent publicat în revista Cancer Causes and Control a scos la iveală faptul că nu există practic niciun caz de cancer în rîndul populației Amish, considerată cea mai sănătoasă din America. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au lansat inițial un studiu asupra populației Amish pentru a vedea dacă ratele de cancer sînt mai mari în absenţa serviciilor convenţionale de îngrijire medicală şi în condiţiile în care, grupurile fiind puţin numeroase, membrii sînt nevoiţi să se căsătorescă între ei. Ceea ce au găsit era exact pe dos.

Farm-in-Ohio-Amish-CountryIată cîteva dintre caracteristicile stilului de viaţă Amish, ca posibile cauze ale sănătăţii lor de fier.

1. Amish nu se vaccinează. În istoria recentă a comunităţii s-au înregistrat doar 3 cazuri de autism, iar dintre acestea, două au apărut la acei copii care fuseseră vaccinaţi (o mică minoritate a acceptat imunizarea). Cu toate că refuzul vaccinării ar trebui să fie luat în calcul ca o posibilă explicaţie pentru absenţa autismului (2% dintre copiii americani dezvoltă boala), lumea crede că Amish au o genă superioară. În ciuda presiunii constante din partea guvernului, Amish încă refuză să se vaccineze. Ei consideră că aceasta e voinţa lui Dumnezeu.

2. Amish consumă hrană organică, produsă local. Amish nu numai că evită produsele alimentare preambalate și procesate, ei îşi cultivă singuri hrana, folosind metode de agricultură ecologică. Au propriile animale, hrănite natural. Mănîncă alimente de sezon în timpul lunilor de recoltare, cînd valorile nutriţionale sînt mai mari, iar surplusul e conservat prin fermentare, ceea ce înseamnă un plus de antioxidanţi. Astfel, nu e de mirare că nu cunosc afecţiuni ca: ADHD, alergii alimentare şi astm.

3. Amish mănîncă o mulţime de grăsimi sănătoase. În rîndurile populaţiei, supraponderalii sînt foarte rari, în ciuda dietei bogate în grăsimi: unt, carne, ouă, lactate crude. Untul şi lactatele naturale conțin o mulțime de vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi A, E și K2 (implicată în metabolismul calciului, insuficientă in dietele moderne). Carenţa în Vitamina K duce la boli cardiovasculare, osteoporoză şi chiar cancer.

farmer-two-mule-team4. Amish sînt activi fizic. În comparație cu rata globală de obezitate (31% în America), Amish au o rată de obezitate de numai 3%. Din moment ce nu folosesc mașini, se mişcă mult: bărbații fac, în medie, 18.000 de paşi pe zi, iar femeile, 14.000. Dr. David R. Bassett, profesor la Universitatea din Tennessee, Knoxville, spunea: „Amish au fost în măsură să ne arate cît de departe am decăzut în ultimii 150 de ani. Stilul lor de viață indică faptul că activitatea fizică a jucat un rol important în menținerea strămoșilor noștri sănătoşi şi în formă”.

5. Amish trăiesc fără stres. Atunci cînd sîntem stresaţi, nivelul de cortizol creşte, ceea ce favorizează boli de inimă, dezechilibre hormonale, un nivel ridicat de zahăr în sînge, valori crescute ale colesterolului şi obezitate. Amish sînt o comunitate liberă de stres. Ei trăiesc în ritm lent, calm. Nu concurează între ei, se consideră egali, cooperează şi sînt în armonie. Amish trăiesc cam cum trăiau europenii acum 300 de ani.

În America de Nord, populaţia Amish numără circa 300.000 de membri.

Sursa: wisemindhealthybody.com

Comments

comments

15 thoughts on “De ce în comunităţile Amish nu există cancer, diabet şi autism?

 • 30 iulie 2016 at 12:26 pm
  Permalink

  Si… in plus… sunt poligami. Dar asta, autorul a uitat ca sa includa in studiu. Dar… arunca vina pe vaccinuri pentru autism.
  E normal ca sa fie putini autisti. Acestia, autistii, sunt 0,8 din populatia lumii.

  Reply
  • 31 iulie 2016 at 2:03 am
   Permalink

   Domnule, culturalmente sunteti putin cam… bolnav. Confundati Amish cu Mormonii, dupa cum confundati intelepciunea bunului-simt cu dogmatismul corectitudinii politice.

   Reply
   • 1 august 2016 at 12:00 pm
    Permalink

    Si eu mi-am dat seama ca respectivul face o confuzie cu mormonii, dar daca le spui sar in sus si injura !. Am citit multe articole despre amish si pe nicaieri nu se spune ca sunt poligami

    Reply
  • 31 iulie 2016 at 5:43 pm
   Permalink

   Domnule dragă,sunteți total în afara subiectului! Acești oameni trăiesc ghidați de Sfânta Scriptură! Ce au ei ieșit din comun, este ca nu acceptă niciun fel de tehnologie: mașini,telefoane, electrocasnice, tractoare…nu plătesc taxe,si ce ați mai citit în textul de mai sus.Dumneavoastră, vorbiți despre mormoni!
   Asta-i altă mâncare de pește!
   Înainte de a vorbi,informați-vă!

   Reply
   • 10 august 2016 at 9:24 pm
    Permalink

    Crezi ca sfinta ta scindura…pardon, scriptura (pe romaneste „inscris”, „carte”, „text”) ii tine sanatosi? Pe tine de ce nu te-a tinut ori de ce nu te insanatoseste la cap? Sa fim seriosi! Religia e doar un balast psihic si emotional, doar modul de viata conteaza.
    In ceea ce il priveste pe Cristian Antonescu, vad ca scrie pe Facebook ceva de genul „Emoţiile îl orbesc pe om exact la fel ca şi alcoolul.”, ceea ce ma face sa cred ca el insusi este autist. In fine, sint destui oameni needucati, fara cultura generala, care stau in banca lor. Dar ca sa fii atit de prost incit sa mai si te lauzi cu asta postind asemenea elucubratii pe net, deja este anormal la superlativ. Dar omuletul ala n-are emotii, asa ca nu-i pasa…el asteapta intoarcerea lui Bivolaru!

    Reply
  • 2 august 2016 at 7:58 am
   Permalink

   Ma tem ca dvs. confundati amish cu mormonii… Amish au o etica foarte stricta, nici vorba de poligamie!

   Reply
  • 2 august 2016 at 9:22 am
   Permalink

   Poligami???
   Cred ca tu esti poligam daca e sa o luam din punct de vedere sexual ,, nicidecum aceata comunitate care are un still foarte strict de viața …
   Cunosc stilul de viața al acestor comunități asa ca poti duce in eroare pe unii , dar eu iti sugerez sa lași minciunile ..

   Reply
 • 30 iulie 2016 at 10:45 pm
  Permalink

  Normal ca nu exista, daca nu se duc la doctori sa verifice.

  Reply
 • 31 iulie 2016 at 3:59 am
  Permalink

  Articolul prezinta un punct de vedere idilic asupra Amish si contine multe inadvertente.
  In comunitatile Amish exista cancer doar ca in proportie mai scazuta decat la restul populatiei:
  „Overall cancer rates in the Amish are reduced and tobacco-related cancers in Amish adults are 37 percent and non-tobacco-related cancers are 72 percent of the rate for Ohio adults.”
  De asemenea au probleme cu bolile genetice din cauza consagvinizarii:
  „Amish populations have higher incidences of particular conditions, including dwarfism, Angelman Syndrome, and various metabolic disorders, as well as an unusual distribution of blood types. Some of these disorders are quite rare, or unique, and are serious enough to increase the mortality rate among Amish children.”
  Incercati, inainte de aprelua niste articole, sa verificati si din alte surse care este realitatea.

  Reply
  • 10 august 2016 at 9:38 pm
   Permalink

   E adevarat, articolul exagereaza. In privinta fumatului chiar minte cu nerusinare. Tutunul nu are nici o legatura cu cancerul. In Europa cancerul este cunoscut inca din antichitate, dar tutunul a ajuns pe „batrinul continent” abia in anul 1521. De asemenea, cei de la care europenii au imprumutat obiceiul fumatului, amerindienii, nu cunosteau cancerul. De-abia dupa ce s-au amestecat cu populatia alba, asiatica, metisa si neagra au aflat despre aceasta boala, dar incidenta bolii este foarte mica la bastinasi.
   Cei din comunitatile Amish au si ei bolile lor, dobindite mai mult genetic. Sa nu uitam ca la origine au fost colonisti olandezi iar bagajul lor genetic este acelasi ca al multor populatii de pe continentul european. Insa au un mod de viata si o alimentatie cit se poate de naturale, ceea ce face ca imbolnavirile sa fie mult mai putin numeroase si mai repede vindecabile (au si ei vracii lor, cu metode apropiate de medicina traditionala amerindiana).

   Reply
 • 2 august 2016 at 6:30 am
  Permalink

  Hmmn, toti suntem bolnavi de ceva, cu ceva! Asa ca nu va mai stresati atat pe acest subiect! Intr-o buna zi toti o sa ” dam coltul” dar e important unde ne ducem! Dumbezeu sa se indure de noi toti! Bye si numai bine!

  Reply
 • 2 august 2016 at 5:10 pm
  Permalink

  Ba limbricilor care ati publicat tampenia asta, trebuia sa verificati sursa informatiilor: in acel articol scrie clar ca si cei din populatia Amish au cancer, dar in proportie mai mica dect restul: cancer in legatura cu consumul de tutun: 37% comparativ cu retul populatiei (pt ca putini dintre ei fumeaza, deci e normal), si 72% fata de restul populatiei in ce priveste alte forme de cancer. Voi spuneti ca „nu există practic niciun caz de cancer în rîndul populației Amish” … nu zau?! Iar partea ca nu se vaccineaza si deci nu fac autism nici macar nu e amintita in articol, pt ca e inventie! Copiati orice tampenie ca xeroxul, si va numiti jurnalisti! Numele acestui site e „doctorexpres”, dar voi publicati astfel de articole conform carora vaccinarea cauzeaza autism? Mars la lucru leprelor!

  Reply
 • 3 august 2016 at 3:47 pm
  Permalink

  Nu exista asa cum nu exista boli nici la noi la tara:
  „Saracul a murit atat de tanar si era sanatos tun, nu avea nimic. L-a luat Dumnezeu la el”
  Asta nu e cancer, infarct sau altceva pentru ca nu a fost in nicio evidenta si nici nu a facut macar o analiza.
  Intr-adevar au mai putine boli datorita modului de trai sanatos, dar asta nu inseamna ca sunt imuni.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *