BoliCancerŞtiriVîrsta a treia

Grăsimea abdominală e implicată în răspîndirea cancerului în corp

 Probabil că nu-ţi place grăsimea de pe abdomen, dar acest strat adipos, numit omentum, joacă un rol în sistemul imunitar, potrivit cercetătorilor.

Indiferent de greutate, toată lumea are omentum. Structura grasă conectează multe organe în abdomen, printre care splina, stomacul și colonul. Se aseamănă cu „un șorț care atîrnă în fața organelor abdominale”, potrivit unui studiu publicat în revista Trends in Immunology.

Dar omentumul are și alte celule, în afară de celulele grase. Dispersate pe toată zona cu grăsime, acestea sînt aglomerări de celule imune. Cercetătorii au descoperit aceste aglomerări încă din 1874 și le-au denumit „pete lăptoase” datorită aspectului lor alb în celulele de grăsime galbene. Mai tîrziu, cercetătorii au aflat că petele lăptoase filtrează lichidul din abdomen, colectînd informații despre ce se întîmplă în această cavitate. „Fluidul din jurul organelor abdominale nu stă doar acolo, circulă prin petele lăptoase”, a declarat dr. Troy Randall, imunolog clinician la Universitatea din Alabama, Birmingham.image002.jpg

Aceste pete „colectează celule, antigeni și bacterii înainte de a decide ce se va întîmpla imunologic. Apoi, pot lansa un răspuns imun”. Un chirurg britanic numea acest organ „polițistul abdomenului” la începutul anilor 1900. El a observat că omentumul a jucat un rol în reducerea inflamației în peritoneu (membrana subțire care înveleşte cavitatea abdominală) și, de asemenea, a ajutat la vindecarea rănilor chirurgicale.

Dar omentul poate fi dăunător organismului, mai ales atunci cînd vine vorba de modul în care structura interacționează cu celulele canceroase. Cancerul omentumului este rar, dar alte tipuri de cancer din organism se pot răspîndi la omentum, potrivit studiului. Într-adevăr, omentumul este cel mai frecvent loc în care se răspîndeşte cancerul gastrointestinal și ovarian (metastaze). Celulele canceroase de la alte organe pot ajunge la omentum prin fluidul abdominal. Ca și alte celule, aceste celule canceroase sînt filtrate prin petele lăptoase. Dar, în loc de a lansa un răspuns imun împotriva celulelor canceroase, omentum le captează şi, în cele din urmă, le protejează. „Omentumul ia o decizie greşită” cînd vine vorba de celulele tumorale, a spus Randall. „Decide să ofere toleranță în loc de imunitate”. Stabilite în omentum, aceste celule tumorale pot să crească și să se înmulțească.

Oamenii de ştiinţă speră ca, aflînd mai multe despre omentum şi rolul pe care îl joacă în metastaza tumorilor, ei pot dezvolta noi modalităţi de a trata aceste tipuri de cancer. „Înțelegerea modului în care cancerul schimbă sistemul imunitar ne va conduce spre modalități de intervenție și, sperăm, vom începe să aducem lucrurile la punctul iniţial”, a spus Randall.

Sursa: livescience.com

Comments

comments

Lasă un răspuns