BoliInimă şi sistem circulatorŞtiri

Au studiat rinichii, dar au aflat cum se formează inima

Studiul rinichilor de la Universitatea din Virginia, Şcoala de Medicină, a dus în mod neaşteptat la o descoperire despre formarea inimii şi la identificarea unei gene responsabile pentru o boală cardiacă mortală.

Cercetătorii americani au fost surprinși să descopere că inima se formează în interiorul celulelor stem cunoscute sub numele de „celule precursoare”, care se transformă în sînge. Asta înseamnă că un singur tip de celule stem se transformă în ambele: sînge și organul care îl va pompa.

Cercetătorii au stabilit că o genă specială, S1P1, este vitală pentru formarea corectă a inimii. Fără ea, s-ar compromite capacitatea inimii de a se contracta bine și de a pompa sînge eficient. La oameni, boala e cunoscută sub numele de cardiomiopatie ventriculară non-compactară, o afecţiune periculoasă care duce adesea la moarte precoce.

Mulți pacienți care suferă de boli cronice netratabile, cardiace și renale, se află pe listele de așteptare pentru transplant de organe. Prin urmare, există o nevoie urgentă de a înțelege ce se întîmplă cu celulele în timpul bolii și cum pot fi reparate.

Cercetătorii, conduşi de Maria Luisa S. Sequeira-Lopez, de la Centrul de Cercetare a Sănătăţii Copilului, investiga modul în care se formează rinichii, cînd a observat că eliminarea genei S1P1 la şoareci a avut consecinţe mortale în altă parte a corpului. „Studiem rolul acestor gene în dezvoltarea vascularizării rinichiului. Inima este primul organ care se dezvoltă şi astfel, atunci cînd am eliminat gena din aceste celule precursoare, am constatat că au apărut anomalii ale inimii, edem sever, hemoragie şi ritm cardiac scăzut.

Apoi, cercetătorii au descoperit că ștergerea genei a provocat apariția unor pereți subțiri ai inimii și alte probleme cardiace în dezvoltarea embrionilor de șoareci. „Deci a trebuit să studiem inima înainte să se formeze rinichii.”

Constatările s-au dovedi neaşteptate chiar si pentru oamenii de ştiinţă specialişti în dezvoltarea inimii. „De mult timp se crede că fiecare organ se dezvoltă independent de alte organe, iar inima din anumite celule stem şi sîngele din alte celule stem”, a explicat dr. Brian C. Belyea. „Dar în aceste celule precursoare există mult mai multă plasticitate. Ceea ce am descoperit este că celulele precursoare cardiace, care sînt prezente în inima embrionară, generează într-adevăr componente ale inimii la adulţi, dar dau naştere şi la celulele sanguine.

Cercetătorii au fost atît de surprinși de descoperire, încît au repetat de mai multe ori experimentele, folosind tehnici multiple, inclusiv noi tehnici pe care le-au dezvoltat. Rezultatele s-au validat de fiecare dată.

Belyea a spus că descoperirea despre rolul important al genei S1P1 ar putea într-o bună zi să conducă la tratamente mai bune pentru această afecțiune cardiacă.

Sursa: sciencedaily.com

Comments

comments

Lasă un răspuns