Rapini, o legumă plină de vitamine şi minerale

Rapini este o legumă foarte lăudată şi recomandată de nutriţioniştii din întreaga lume, dar în România nu este prea populară. Este utilizată frecvent în bucătăria din sudul Italiei, Spania, Portugalia şi China.

Este rudă cu napul turcesc şi face parte din familia cruciferelor, semănînd mult cu broccoli. Are gust amărui, pronunţat, de aceea frunzele se gătesc adesea în combinaţie cu suc de lămîie sau usturoi. Într-o porţie de rapini de 40 grame există 30 de calorii şi 1 g de proteine. Conţine vitaminele A, C, E, K, tiamină, acid folic şi colină. O porţie de rapini conţine 43,2 mg calciu, 0,9 mg fier, 8,8 mg magneziu, 29,2 mg fosfor, 78,4 mg potasiu, 13,2 mg sodiu şi 0,3 mg zinc.

Această legumă este excelentă pentru inimă şi luptă cu bolile coronariene. Într-o porţie găsim 45,2 mg de acizi graşi Omega-3, recunoscuţi protectori cardiovasculari. Rapini conţine şi cantităţi semnificative de pro-vitamina A, o porţie asigurînd mai mult de 20% din necesarul zilnic de vitamină A, atît de utilă pentru ochi sănătoşi. Rapini are proprietăţi care fac din această legumă un veritabil adversar al cancerului. Este indicată pentru consolidarea oaselor, o porţie de rapini pe zi fiind suficientă pentru a preveni eficient osteoporoza.

Conţinînd un compus special al sulfului, rapini este ideală în detoxifierea ficatului. De asemenea, reduce inflamaţia în artrită şi diminuează riscul de hipo şi hiperglicemie.

Comments

comments

5 comentarii la „Rapini, o legumă plină de vitamine şi minerale

Lasă un răspuns