Somnul și cofeina combat natural durerile cronice
Probabil că nu aveți nevoie de un studiu care să vă spună că somnul și cafeaua sînt absolut necesare pentru o stare de bine, dar cele mai recente cercetări furnizează dovada că ambele au proprietăţi medicinale. Cercetătorii de la Spitalul de Copii și Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston au descoperit că somnul şi cofeina sînt mai eficiente în combaterea durerii decît medicamentele.
Studiul efectuat pe șoareci a început prin măsurarea ciclurilor tipice de somn. Cercetătorii au folosit un test pentru a măsura activitatea în creier, electroencefalografia, şi unul pentru a evalua activitatea musculară şi nervoasă, electromiografia. Apoi, pentru a menţine subiecții activi, cercetătorii au oferit jucării și activități care să-i împiedice să doarmă.
„Şoarecilor le place să lenevească, aşa că atunci cînd au început să devină somnoroşi (aşa cum se vede prin modelul EEG/EMG), le-am dat materiale de cuibărit, cum ar fi un burete sau bumbac”, spune dr. Alban Latremoliere, expert în durere la Boston Children’s Hospital. „De asemenea, rozătoarelor le place să ronţăie, așa că le-am oferit o mulțime de activități bazate pe ronţăit, de exemplu, trebuiau să roadă ceva pentru a ajunge la o minge de bumbac”.
Cercetătorii au păstrat şoarecii treji timp de pînă la 12 ore pe noapte sau şase ore, timp de cinci nopţi la rînd. În acest timp, au fost testate oboseala, stresul şi durerea. Pentru a testa sensibilitatea la durere, oamenii de știință au expus șoarecii la căldură, frig, presiune sau capsaicină (ardei iute) și au cronometrat cît timp i-a luat animalului să fugă de stimuli.
S-a constatat că cinci zile consecutive de privare moderată a somnului pot exacerba sensibilitatea durerii, în timp, la şoarecii sănătoşi, spune dr. somnolog Chloe Alexandre. Analgezicele nu au ajutat şoarecii somnoroşi să combată durerea. Nici morfina nu s-a dovedit a fi la fel de eficientă la șoarecii lipsiți de somn, ceea ce înseamnă că pacienții ar trebui să își mărească doza de acest medicament care creează dependenţă. Cofeina poate ajuta la blocarea sensibilității la durere. Echipa crede că un somn bun împreună cu cofeina folosită în timpul zilei ar putea fi o alternativă mai sigură la analgezice.
Mulți pacienți cu durere cronică suferă tulburări de somn și oboseală în timpul zilei, iar unele medicamente pentru durere pot contribui la aceste efecte, a spus dr. Kiran Maski. Acest studiu sugerează o nouă abordare a managementului durerii, care ar fi relativ uşor de implementat în îngrijirea clinică.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate, durerile cronice afectează unul din patru americani. Ajutorul nu trebuie întotdeauna să vină sub formă de pilule, deoarece cercetările au găsit multe remedii naturale eficiente. Dr. Charles Kim, profesor la Universitatea din New York, a declarat că activitatea fizică ar putea îmbunătăţi foarte mult vieţile oamenilor. Oamenii care fac exerciţii fizice resimt dureri mai puţine şi de intensitate mai slabă. Terapia cu căldură, uleiul de pește și medierea sînt cîteva alternative care ajută şi elre la renunţarea la pastile.
Sursa: medicaldaily.com
Comentariile sunt închise.