Percepţia gustului activează toate simţurile
Expresia „arată atît de bine, încît aproape că îi simt gustul” poate fi dovedită științific pe baza rezultatelor unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Stony Brook University.
Ei au explorat modul în care creierul procesează stimulii pentru a prezice gustul. Experţii au descoperit că partea creierului care mediază percepția conștientă a gustului, porţiune numită cortex gustativ, se bazează pe toate simţurile pentru a anticipa gustul. Rezultatele schimbă ceea ce ştiau pînă acum neurologii despre rolul cortexului gustativ.
„Am constatat că acest cortex gustativ primește informații de la toate simțurile, nu doar de la senzorii gustativi”, spune dr. Alfredo Fontanini, profesor asociat în cadrul Departamentului de Neurobiologie şi Comportament. „Nu toți stimulii non-gustativi sînt la fel de eficienţi în activarea cortexului gustativ, cei care pot fi ușor legaţi de gust tind să recruteze mai mulți neuroni”. Evident, capacitatea cortexului gustativ de a construi o reprezentare adecvată este legată de experienţa fiecărui om în parte.
Sursa: medicalxpress.com