Prima zi de şcoală: nu sînt obligatorii analizele medicale

Analizele medicale nu sînt necesare pentru înscrierea copiilor la şcoală sau grădiniţă, dar copiii trebuie să aducă adeverința medicală de la medicul de familie și avizul epidemiologic.

Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecțioasă la copil, avertizează Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă, afirmînd că dorește ca parinții să fie informaţi asupra unor elemente esențiale pe care ar trebui să le cunoască pentru a lua decizii și a acționa în mod responsabil pentru sănătatea copiilor lor:

– Prezența nazală și/sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă și nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătatea copilului. Cu alte cuvinte, nu necesită un tratament antibiotic.

– Testele/analizele medicale pentru grădiniță nu sînt solicitate în mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Nu au valoare epidemiologică, adică nu pot fi interpretate astfel încît să dea indicații asupra unui pericol real la care sînt expuși ceilalți membri ai comunității școlare în care intră respectivul copil.

– Efectuarea acestor teste/analize, interpretate în mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz – administrarea de antibiotice fără ca aceasta să fie cu adevărat necesară. Consecințele sînt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primește antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenți la antibiotice ce pot fi ulterior transmiși mai departe în comunitate.

Ministerul Sănătăţii încurajează instituțiile din domeniul sanitar, unitățile școlare și medicale să informeze corect populația despre asemenea testări. La fel de important este să nu încurajeze folosirea antibioticelor pentru „eradicarea” unor germeni care există în organism în mod normal.

Articolul integral în comunicatemedicale.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns