Igiena locuinţeiŞtiriUtile

„Legea dezinfectanţilor” obligă spitalele să achiziţioneze doar produse eficiente

Ordinul Ministrului Sănătăţii 961/2016, aprobat şi publicat în Monitorul Oficial, arată că, la achiziţia de produse de curăţenie şi dezinfecţie, toate spitalele sînt obligate să solicite avizul Comisiei Naţionale de Produse Biocide şi rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv.
În ceea ce priveşte testele de autocontrol din unităţile sanitare, acestea vor fi efectuate cu o frecvenţă care trebuie să ţină cont de zonele de risc din spital, circulaţia germenilor în unitate şi rezultatele screening-ului la pacienţi. Cu alte cuvinte, există o frecvenţă fixă a acestor teste prevăzută în planul anual de combatere şi prevenire a infecţiilor asociate îngrijirilor medicale, dar se introduce şi obligativitatea de a derula teste de autocontrol ori de cîte ori o impune situaţia epidemiologică.

Acest Ordin reprezintă primul act normativ din pachetul legislativ privind controlul infecţiilor nosocomiale. Conform recomandărilor Comisiei Europene, termenul de infecţii nosocomiale se redefineşte şi devine „infecţii asociate îngrijirilor medicale”.

Conţinutul actului cuprinde:

1. Normele tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale
2. Tehnica de lucru şi de interpretare pentru testele care evaluează eficienţa curăţeniei şi a dezinfecţiei
3. Procedura recomandată pentru igiena şi dezinfecţia mîinilor personalului din spitale
4. Metodele de aplicare a dezinfectanţilor chimici în funcţie de suportul carea urmează a fi tratat
5. Metodele de evaluare a derulării şi eficienţei procesului de sterilizare

Ministerul Sănătăţii subliniază că respectarea regulilor de igienă a mîinilor de către personalul medical şi de către pacienţi este o parte esenţială a oricărui demers de prevenire a infecţiilor din spitale.

Articolul integral în comunicatemedicale.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns