AlimenteControverseNutriţieObiceiuri alimentareŞtiri

Cum ne-au prostit savanţii timp de 50 de ani cu studii înşelătoare

În anii 60, industria zahărului a finanțat cercetări care arătau că grăsimile reprezintă un pericol mai mare pentru sănătate decît consumul de glucide, potrivit unei dezvăluiri publicate de o revistă americană de specialitate, JAMA Internal Medicine.

Articolul citează documente interne care arată că mai mulți industriași grupați într-o fundație (Sugar Research Foundation) au sponsorizat cercetători de la Harvard ca să demonteze îngrijorările privind un posibil rol al zahărului în bolile de inimă. Rezultatele studiului au fost publicate în 1967 în New England Journal of Medicine, fără a se menționa că cercetarea a fost finanțată chiar de industria zahărului.

Studiul oamenilor de știință de la Harvard punea la îndoială toate cercetările anterioare pe tema zahărului și ajungea la concluzia că reducerea consumului de grăsimi din dieta americanilor este cea mai bună modalitate de a limita afecțiunile coronariene. Logica era următoarea: dacă americanii puteau fi convinși să mănînce alimente cu mai puține grăsimi, firesc, ar fi încercat să înlocuiască grăsimile cu altceva: zahărul. Cum începuseră să apară studii că zahărul este nociv, atunci a apărut ideea unui studiu care să demonteze aceste critici. Iar publicarea studiului respectiv într-o revistă de medicină atît de prestigioasă a fost o strategie deșteaptă, pentru că a influențat dezbaterea științifică la nivel global.

Există dovezi că rezultatele studiului au fost influențate de industria zahărului, susțin autorii articolului publicat în JAMA Internal Medicine, care au avut acces la numeroase documente.

Studiul cercetătorilor de la Harvard a costat aproape 50.000 de dolari în banii de astăzi, iar unul dintre cercetători era chiar președintele Departamentului de Nutriție de la Harvard, care a fost numit ad-hoc vicepreşedinte al fundaţiei înfiinţate de industriaşi.

Mediafax precizează că nu este niciun secret că industria sponsorizează astfel de cercetări şi în ziua de astăzi: De exemplu, o investigaţie din luna iunie a scos la iveală că Asociaţia Naţională a Cofetarilor a lucrat cu un profesor de nutriţie, la Universitatea de Stat din Louisiana, la o cercetare care a arătat că tinerii care consumă zahăr sînt mai slabi decît cei care nu consumă.

 

Articolul integral în digi24.ro


Comments

comments

Lasă un răspuns