BoliMame şi copiiOase şi articulaţiiSportUtile

Afecţiuni provocate de încălţămintea nepotrivită

Confortul încălțămintei este un aspect important în igiena membrelor inferioare. Dincolo de protecția împotriva loviturilor sau infecțiilor, o încălțăminte adecvată protejează membrele inferioare de alte patologii locale.

Încălțămintea nepotrivită aduce durere și afecţiuni precum tendinita ahiliană sau fasceita plantară.

Fasceita plantară reprezintă cea mai întîlnită patologie dureroasă cauzată de purtarea încălțămintei cu toc. În acest caz au loc, pe lîngă procesele dureroase, și procese inflamatorii ale benzii groase de țesut (fascia plantară), care pornește de la oasele călcîiului și se termină la nivelul degetelor picioarelor. Fasceita plantară apare atunci cînd este tensionată mult timp și dincolo de extinderea ei normală. Așa se dezvoltă fibrele moi de țesut ale fasciei care riscă să se rupă sau să se întindă de-a lungul lungimii ei.

Tendinita lui Ahile înseamnă inflamarea tendonului lui Ahile, structura cea mai importantă a piciorului, care face legătura dintre gambă și călcîi. Inflamarea tendonului lui Ahile apare frecvent în rîndul persoanelor care aleargă timp îndelungat, persoanelor cu vîrsta peste 40 de ani și care practică tenisul sau baschetul sau prin slăbirea tendonului ahilian. Tendonul lui Ahille este utilizat și întins la maximum cînd o persoană aleargă, sare sau cînd persoana se apleacă să-și atingă degetele picioarelor. Ruptura tendonului necesită intervenție chirurgicală.

Podiatrul este specialistul care, pe lîngă rolul de diagnosticare și acordare a îngrijirii specifice a piciorului, recomandă încălțămintea potrivită.

Articolul integral în sanatateatv.ro


Comments

comments

Lasă un răspuns