Greţurile de dimineaţă protejează sarcina

Conform celui mai mare și mai aprofundat studiu de acest tip, greţurile de dimineaţă au un efect protector asupra copilului în timpul sarcinii. În ciuda naturii sale neplăcute, greţurile par a fi o componentă a unei sarcini sănătoase.

Simptomele de rău ale gravidei sînt denumite greţuri de dimineaţă, dar în realitate se pot manifesta şi în timpul zilei. Circa 50% dinbtre femeile gravide simt greaţă, dar numai jumătate ajung să aibă vărsături. Cam una din 100 se simte atît de rău încît are nevoie de tratament în spital. În general, problema dispare după a patra lună de sarcină, dar la unele mame poate continua pe tot parcursul sarcinii. Greţurile de dimineaţă sînt generate de modificările hormonale din primele 12 săptămîni de sarcină. Fluctuațiile de estrogen, progesteron și gonadotropină declanşează această indispoziţie. O altă teorie spune că la aproximativ 3 luni, fătul este foarte vulnerabil la toxine, motiv pentru care mama elimină alimentele cu risc.

Studiul de faţă a readus în actualitate întrebarea dacă greţurile de dimineaţă semnalează un risc redus de pierdere a sarcinii.

Stefanie N. Hinkle de la Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development și echipa sa au cerut participantelor la studiu să ţină un jurnal al stărilor de greață între săptămînile 2 și 8 de sarcină. De asemenea, ele au răspuns lunar la un chestionar cu privire la simptomele lor pînă în săptămîna a 36-a sarcinii. Din lotul de 797 de femei, înainte de săptămîna a 8-a, 57,3% dintre femei au avut greţuri, iar 26,6 % au avut greață și vărsături.

Analiza datelor a arătat că femeile care au avut greţuri de dimineaţă au prezentat un risc de a pierde sarcina cu 50-75% mai mic, faţă de cele care n-au avut nici vărsături, nici greață.

Studiul nostru evaluează simptomele încă din primele săptămîni de sarcină, imediat după concepție, şi confirmă faptul că există o asociere protectoare între greaţă și vomă şi un risc mai mic de pierdere a sarcinii”, susţine dr. Hikle.

Studiile anterioare care au investigat efectele protectoare ale greţurilor de dimineață s-au bazat pe amintirile femeilor, în timpul sarcinii sau după ce au pierdut o sarcină. Acesta a fost primul studiu care a urmărit problema în timp real.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *