Excesul de zinc creşte riscul infectării cu bacteria C. difficile
O dietă bogată în zinc poate crește probabilitatea de a dezvolta infecţia cu Clostridium difficile, care poate pune viața în pericol, în special a persoanelor care iau antibiotice.
Cercetătorii spun că persoanele cu risc ridicat de infectare cu C. difficile ar trebui să fie prudente cu utilizarea suplimentelor de zinc.
Publicat în revista Nature Medicine, studiul dezvăluie modul în care şoarecii hrăniţi cu o dietă bogată în zinc au suferit modificări ale florei microbiene din intestin şi au prezentat sensibilitate crescută la infecţii cu C. difficile.
C. difficile este una dintre cele mai mortale tulpini de bacterii din SUA, provocînd aproape o jumătate de milion de infecții în 2011 și uciderea a circa 29.000 de persoane la 30 de zile de la diagnostic. Bacteria se regăseşte în fecale și este cel mai adesea transmisă prin contact cu suprafețe contaminate, cum ar fi toaletele și căzile de baie. Infecţia cu C. difficile este comună în spitale şi e transferată la pacienți prin contactul acestora cu mîinile cadrului medical care a atins o suprafață sau un obiect contaminat cu bacteria ucigaşă. Persoanele care au utilizat antibiotice prezintă un risc crescut de infecție cu C. difficile, deoarece medicamentele pot altera microbiota intestinului, crescînd sensibilitatea la infecție.
Eric Skaar, profesor de patologie, microbiologie şi immunobiologie de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, sugerează că un nivel ridicat de zinc poate creşte riscul de infecţie. Cercetările anterioare au arătat că prea mult zinc, un mineral important pentru sistemul imunitar, creșterea și diviziunea celulară și vindecarea rănilor, poate creşte riscul de boli infecțioase.
Cercetătorii au tratat şoarecii cu o dietă săracă, normală şi bogată (de 12 ori mai mare decît cea obişnuită) în zinc, timp de 5 săptămîni. Regulat, au fost colectate fecale şi analizate. Comparativ cu șoarecii hrăniți cu o dietă normală sau săracă în zinc, cei hrăniţi cu o dietă bogată în zinc s-au dovedit a fi mai sensibili la infecția cu C. difficile după doze mici de antibiotice, iar infecţiile au fost mult mai severe decît în celelalte cazuri.
„Noi credem că descoperirile noastre indică faptul că persoanele care prezintă un risc crescut la C. difficile nu ar trebui să ia suplimente de zinc, doar dacă au un deficit de zinc cunoscut, caz în care cantitatea suplimentată trebuie să fie dozată cu atenție, pentru a evita excesul. În plus, credem că aceste studii arată că toți oamenii ar trebui să se gîndească dacă are sens să ia un supliment alimentar. Administrarea după ureche poate avea consecințe negative grave şi poate înclina balanța interacțiunilor gazdă-patogen în favoarea infectării organismului”, precizează dr. Eric Skaar.
Sursa: medicalnewstoday.com