Lentilele de contact pot să te orbească

Experţii în sănătate publică din SUA avertizează că, purtate necorespunzător, lentilele de contact pot afecta vederea, ducînd chiar la orbire. Potrivit statisticilor, o cincime din infecţiile cauzate de purtarea lentilelor de contact determină leziuni oculare.

În cazurile grave, se poate ajunge la pierderea vederii sau transplant de cornee. Un sfert dintre infecţii sînt produse de igiena defectuoasă. De asemenea, un alt factor de risc este purtarea lor „abuzivă”, în timpul somnului (ceea ce măreşte riscul de infectare de pînă la opt ori) sau mai mult decît este recomandat. Unele persoane curăţă lentilele cu apă de la robinet şi înoată cu ele.

Specialiştii le reamintesc purtătorilor de lentile de contact că acestea sînt o formă sigură şi eficientă de corectare a vederii atunci cînd sînt purtate şi îngrijite corect.

Iată cîteva reguli:

– Folosiţi întotdeauna soluţie proaspătă pentru sterilizarea acestora

– Înlocuiţi-le aşa cum v-a recomandat opticianul

– Nu dormiţi cu ele decît dacă aveţi acordul medicului specialist

– Dacă sînteţi expuşi frecvent la praf, curenţi puternici de aer sau alte intemperii, ar fi mai bine să evitaţi purtarea lentilelor de contact

Atenţie! Dacă dezvoltaţi simptome precum roşeaţă sau iritaţii, renunţaţi la ele. Dacă simptomele nu trec într-o zi, consultaţi un specialist.

Articolul integral în farmaciata.ro

Comments

comments

2.020 de comentarii la „Lentilele de contact pot să te orbească