OchiiŞtiri

Virusul Zika supravieţuieşte în ochi

Cercetătorii americani susţin, într-un nou studiu, că pacienţii ar putea fi infectaţi printr-un simplu contact cu o lacrimă care conţine virusul Zika.

Acest lucru ar putea explica de ce bolnavii, uneori, dezvoltă boli de ochi şi, în cazuri foarte rare, pot orbi. Potrivit unui studiu publicat în revista Cell Reports, virusul poate rămîne în ochi.

O treime din nou-născuții infectați în uter prezintă la naştere o inflamație a nervului optic sau deteriorarea retinei. La adulți, virusul poate provoca conjunctivită, iritarea ochilor şi uveită (o scădere a presiunii intraoculare care poate provoca orbirea ireversibilă).

Pornind de la constatatarea că ar putea exista o legătură între Zika şi afecţiunile oftalmologice, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Washington din St Louis au infectat şoareci adulţi intracutanat, după modelul muşcăturii de ţînţar. Şapte zile mai tîrziu, au detectat virusul în ochii rozătoarelor. Nu se ştie încă dacă dacă Zika trece de bariera de protecție dintre retină şi sînge pentru a se răspîndi de-a lungul nervului optic sau se propagă prin alte canale. Teste suplimentare au găsit, 28 de zile mai tîrziu, fragmente de virus în lacrimile animalelor. Dacă virusul nu era activ, înseamnă că pacienţii ar putea fi infectaţi prin contactul ocazional cu lacrimi, susţin cercetătorii. Ei au extins acum cercetarea pe oameni, pentru a afla cît timp virusul poate supraviețui în ochi.

Dacă Zika produce efecte uşoare la majoritatea pacienţilor, la făt poate provoca malformaţii grave ale creierului, cum ar fi microcefalia.

Sursa: francesoir.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns