Nu mai daţi copiilor sucuri din comerţ!
Asociaţia Pro Consumatori a analizat 35 de băuturi răcoritoare care, prin forma şi concepţia grafică a ambalajului, urmăresc atragerea atenţiei copiilor şi influenţarea acestora în privinţa alegerii şi consumului.
Studiul privind calitatea băuturilor răcoritoare destinate copiilor face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: „Să învăţăm să înţelegem eticheta!”.
Despre zecile de substanţe descoperite în aceste sucuri, experţii APC România au formulat următoarele concluzii:
– Îndulcitorii sintetici (aspartamul, sucraloza, accesulfam K, ciclamatul de sodiu, zaharinatul de sodiu) au o putere de îndulcire care poate fi de pînă la 600 de ori mai mare decît zahărul, dar pot declanşa o serie de afecţiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet şi depresie.
– Toate produsele analizate conţin acid citric. Acesta este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparţine clasei de acizi carboxidici şi este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale şi atacă smalţul dinţilor. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor.
– 46% dintre produsele analizate conţin conservanţi artificiali (sorbat de potasiu şi benzoat de sodiu). Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, în reacţie cu acidul ascorbic, generează benzen, substanţă toxică cancerigenă. Marii procesatori de sucuri din SUA au decis să nu mai folosească acest conservant. Benzoatul de sodiu poate produce reacţii alergice, hiperactivitate şi lipsă de concentrare la copii (ADHD).
– Coloranţii sintetici (caramel sulfit de amoniu, carmoxina şi verde natural CI 5) pot provoca reacţii alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respiraţie, dermatite şi au potenţial cancerigen. Produsele alimentare care conţin coloranţi sintetici nu sînt recomandate copiilor. 6% dintre produsele analizate sînt colorate cu coşenilă – colorant natural roşu obţinut dintr-o specie de gîndac din America de Sud.
„Băuturile răcoritoare cu destinaţie specială pentru copii, cu şi fără zahăr, sînt realizate dintr-un amestec de apă, arome artificiale, cantităţi infime de suc din fructe şi aditivi alimentari. Aceste produse sînt lipsite de nutrienţi, generează impresii olfactive artificiale şi nu au valoare biologică. În baza studiilor realizate în cadrul unor universităţi şi instituţii medicale de prestigiu, experţii în nutriţie şi medicii pediatri nu recomandă folosirea sucurilor în alimentaţia copiilor. Alimentele destinate copiilor ar trebui să constituie preocuparea principală a Ministerului Sănătăţii, care prin reglementari speciale ar putea să interzică comercializarea acestora în spaţii/zone frecventate de către copii, deoarece nu oferă nutrienţii corespunzători vîrstei şi nevoilor copiilor. Totodată, nici părinţii nu au cunoştinţe elementare de nutriţie care să-i ajute să facă alegeri în cunostinţă de cauză pentru copii lor”, arată conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.
Articolul integral în csid.ro