Campanie de depistare a cancerului la sîn

O mie de femei din mediul rural vor beneficia de examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sîn. Campania „Nu am făcut destul”, aflată la a treia ediție, este derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Dintre cele 1.025 femei examinate în 2015, pentru 8,5% dintre ele au fost recomandate investigaţii suplimentare, 83,7% nu își făcuseră niciodată un control specializat și doar 37% dintre ele își autopalpau sînii lunar.
Cancerul de sîn este cel mai frecvent tip de cancer cu care se confruntă femeile. Chiar dacă s-au înregistrat progrese semnificative, în perioada 2000-2010, procentul mortalității cauzate de această boală în țara noastră (36%) este încă mai mare decît media europeană (29%).
Cancerul de sîn este o boală tratabilă și vindecabilă, însă doar atunci cînd medicul îl depistează din timp și pacienta urmează tratamentul prescris. Așadar, palparea lunară corectă a sînilor și vizita periodică la medicul specialist pot face diferența dintre o boală fatală și una tratabilă.
Programul consultaţiilor
15-16 octombrie: județul Gorj (Glogova, Samarinești, Sivilești şi Cătunele)
22-23 octombrie: judeţele Vîlcea (Șușani) și Brașov (Prejmer și Tărlungeni).
24-30 octombrie: județele Mehedinți (Gogoșu, Godeanu) și Olt (Optași)

De asemenea, echipele formate din membrii FABC și voluntarii din Societatea Studenților din Medicină București vor efectua consultațiile gratuite la sîn pentru femei, precum și măsurători de glicemie, tensiune, electrocardiograme, consultații oftalmologice și pulsoximetrie, pe care le pot face și bărbații.

Mai multe detalii despre campanie și programul complet al caravanei pot fi găsite pe www.invingemcancerul.ro.

Articolul integral în comunicatemedicale.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *