BoliIgiena locuinţeiOchiiŞtiri

Becurile de acest tip afectează retina

Un studiu realizat pe un tip de becuri utilizate în interiorul locuinţelor arată că acestea ar provoca moartea celulelor din interiorul ochiului, ducînd astfel la perturbarea gravă a vederii.

Criticată inițial pentru efectele negative asupra somnului, lumina albastră este acum toxică pentru ochi. LED-urile, care înlocuiesc din ce în ce mai multe becuri incandescente, ar favoriza degenerarea maculară a ochiului asociată cu vîrsta. Macula este zona din centrul retinei.

Iniţial, cercetătorii au supraexpus şobolani la o intensitate a luminii mai mare decît cea normală (6.000 lucşi), pentru o zi. La acest nivel, toate tipurile de becuri sînt periculoase pentru ochi. Apoi au redus intensitatea la nivelul celei la care sîntem expuși în casele noastre, și anume 500 lucşi, din nou, timp de 24 de ore. De data aceasta, s-au folosit doar LED-uri, care au provocat stres oxidativ la nivelul ochiului, problemă care cauzează degenerarea retinei.

Potrivit cercetătorilor, LED-urile generează moartea celulară în interiorul ochiului, fenomen numit necroză. „Necrozîndu-se, o celulă deteriorează celulele vecine. Acest lucru explică de ce toxicitatea luminii albastre este mai mare decît cea a celorlalte lungimi de undă”.

Sursa: medisite.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns