BoliCancerŞtiri

Un medicament pentru cancerul de rinichi atacă şi alte tipuri de cancer

O echipă de cercetători a descoperit că axitinib, un medicament aprobat pentru tratamentul cancerului renal, poate ataca şi alte tipuri de cancer.

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea din Bergen, Norvegia, se încadrează în categoria efectelor „non-ţintă” ale medicamentelor deja aprobate pentru anumite boli, care devin eficiente şi sigure în tratarea altor boli. Acest domeniu este în plină dezvoltare. Este nevoie de timp, efort şi costuri mari pentru a dezvolta un medicament nou, de multe ori mai mult de 14 de ani. Însă compuşii deja testaţi pe om oferă informaţii detaliate despre efectele asupra organismului în diferite dozaje.

Experţii norvegieni, conduşi de prof. Karl-Henning Kalland, au căutat ani de zile compuşi care să blocheze semnalele chimice care conduc la creşterea şi răspîndirea celulelor canceroase. Inventariind chimia a 500 medicamente cunoscute, au descoperit un efect necunoscut anterior al axitinib, medicament folosit în tratamentul cancerului la rinichi. Este un inhibitor al tirozinkinazei, care blochează activarea angiogenezei (generarea de noi vase de sînge), proces care ajută tumorile să crească.

Noul studiu arată că axitinib are un efect util în afara ţintei, marcînd un tip de cale de comunicare intercelulară care încurajează unele celule să sufere mutații. Cum aproximativ 90% dintre cazurile de cancer apar din mutaţii, cercetătorii cred că axitinib ar putea fi eficient împotriva mai multor forme ale maladiei, printre care cancerul de sîn, de prostată şi colorectal.

Descoperirea nu înseamnă că noul medicament este suficient pentru a trata cancerul. „Cancerul trebuie învins cu o strategie combinată”, afirmă prof. Kalland, recomandînd imunoterapia (stimularea sistemului natural de apărare a organismului). Echipa a descoperit, de asemenea, şi alte medicamente promițătoare, pe care le testează în speranţa că vor oferi un răspuns în terapia cancerului.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Lasă un răspuns