Ceea ce mănînci influenţează mirosul corpului şi interacţiunile sociale
Un studiu australian arată că alimentele pe care le mănînci influențează mirosul corpului și poate afecta răspunsul altor oameni la modul în care miroși. În plus, modul în care miroși poate să spună multe despre sănătatea ta.
Există mai multe motive pentru care oamenii transpiră. Stresul, anxietatea, teama, exercitiile fizice, temperaturile ridicate, nervozitatea, furia si febra pot provoca transpiraţie. Vîrsta, profilul general al sănătății și greutatea pot genera mai multă transpirație.
În acest studiu, a fost utilizată spectrofotometria pielii pentru a măsura nivelurile de carotenoizi, pigmenți antioxidanți naturali, ca indicator al aportului de fructe și legume.
Beta-carotenoizii, deodorant natural
Conform premiselor oamenilor de știință, consumarea multor fructe și legume, care conțin multe carotenoide puternice, va afecta pozitiv mirosul corpului. Există mai mult de 700 de tipuri de carotenoide naturale, cele mai cunoscute fiind beta-carotenul. Studiul a inclus un chestionar privind frecvența consumării alimentelor.
Concluzia a fost că bărbații eliberează, în general, transpirație mai mirositoare, descrisă ca avînd „mai multe calități florale, de fructe, dulci și medicinale” atunci cînd mănîncă altceva decît carbohidrați. Femeile au evaluat probele de transpirație.
În ceea ce privește atracţia fizică, pielea cea mai bogată în carotenoide a fost considerată a fi mai atrăgătoare.
Autorul studiului, Ian Stephen, de la Universitatea Macquarie din Sydney, Australia, a remarcat că mirosul transpirației transmite informaţii despre starea de sănătate și imunitatea unei persoane și poate chiar influența capacitatea cuiva de a atrage un partener. „Am știut că mirosul este o componentă importantă a atractivității, mai ales pentru femei”, a spus Stephen, explicînd de ce în studiu femeile au fost cele invitate să evalueze mirosul bărbaţilor.
„Femeile au descoperit că bărbații care au mîncat mai multe legume au mirosit mai bine.” Bărbații care au avut o înclinație spre paste, cartofi și pîine albă, grăsimi, carne, ouă și tofu au avut cea mai mirositoare și mai puțin plăcută transpirație.
Vegetarienii, mai plăcuţi pentru nasul femeilor
Un studiu realizat de cercetătorii din Republica Cehă, publicat în 2006, a arătat că femeile preferă mirosul bărbaților cu o dietă fără carne. Subiecții de sex masculin au fost plasați în două grupuri, un grup pe carne, iar celălalt pe non-carne, timp de două săptămîni, purtînd tampoane la axile pentru a colecta transpirația din ultimele 24 de ore. Cele 30 de femei au fost rugate să evalueze probele de transpirație pentru plăcere, atractivitate, masculinitate și intensitate.
O lună mai tîrziu, aceleaşi grupuri de bărbaţi au inversat dietele. Oamenii de știință au concluzionat că un consum de carne roșie are un impact negativ asupra mirosului perceput asupra corpului și, în special, asupra mirosului stocat în memorie, iar premisa a rămas constantă atunci cînd au fost schimbate dietele bărbaților. În studiul prezentat, aportul de carne nu pare să afecteze evaluarea transpirației de către femei, deși ele au considerat că mirosurile sînt mai intense la cei care consumă carne.
Femeile care miros urît par incompetente
Un studiu a arătat că femeile nu sînt singurele care fac judecăți bazate pe mirosul transpirației unei alte persoane. Centrul Monell Chemical Senses a realizat un studiu asupra modului în care, pentru ambele sexe, mirosul unei persoane influențează judecățile celorlalţi. Cercetările arată că mirosul corporal poate fi perceput de alții ca un indicator de stres psihosocial, care poate determina bărbații să judece negativ starea emoțională a femeii și să facă evaluări psihologice suplimentare, cum ar fi judecarea competenței ei.
Au fost luate eșantioane de transpirație de la 44 de femei, în următoarele situaţii: transpirație de efort, de stres netratată și de stres tratată (cu un antiperspirant). Rezultatele au fost destul de interesante.
„Mirosurile axilare obținute de la femei care suferă de stres psihosocial ar putea influența în mod negativ judecăţile asupra personalităţii și competențelor despre alte femei.” Un grup separat de evaluatori de sex masculin și de sex feminin au evaluat femei din videoclipuri, mirosind unul dintre cele trei tipuri de probe de transpirație. Femeile din scenele video au fost evaluate ca fiind mai stresate atît de bărbați, cît și de femei, atunci cînd subiecţii au mirosit transpiraţia netratată față de cea tratată. La bărbați, femeile din videoclipuri au fost evaluate ca fiind mai puțin încrezătoare, nedemne de încredere și incompetente în asociere cu stresul netratat şi transpirația după sport.
Cercetătorii au concluzionat că studiul are implicații în ceea ce privește influențarea „mai multor tipuri de interacțiuni sociale și personale și gestionarea impresiilor” și a dus la o mai bună „înțelegere a funcției de comunicare socială” în funcţie de cum miros oamenii. Inutil să mai spunem că implicațiile modului în care unii oameni pot judeca mirosul corpului altcuiva, bun sau rău, sînt imense, mai ales dacă au încredere în propriile lor interpretări.
Un secol de mirosuri reprimate
În lumea de astăzi, duşurile regulate și folosirea deodorantului și antiperspirantului sînt ceva obișnuit. Dar cu o sută de ani în urmă, oamenii erau obişnuiţi cu mirosuri de tot felul. Mirosul corpului nu a fost considerat neapărat ceva care ar trebui reprimat sau era mascat cu cantități excesive de parfum. Probabil că nu este surprinzător faptul că un secol mai tîrziu, industria deodorantelor/antiperspirantelor a devenit o afacere de 18 miliarde de dolari. În mod ironic, mirosul corpului a devenit o problemă mai mare după inventarea țesăturii sintetice. Un studiu european a observat că tricourile de poliester purtate de sportivi miros semnificativ mai puțin plăcut și mai intens faţă de tricourile din bumbac. Dar a apărut și problema substanțelor chimice folosite la fabricarea deodorantelor și antiperspirantelor. Atît clorura de aluminiu cît și clorhidratul de aluminiu pot interfera cu receptorii de estrogen în celulele cancerului de sîn, iar estrogenul joacă un rol bine cunoscut în cancerul de sîn. Parabenii utilizați pe post de conservanți au fost, de asemenea, legați de cancer. În plus, transpirația este un răspuns fizic natural și benefic pe mai multe niveluri și blocarea acestuia prin antiperspirant nu este o idee bună.
Sursa: mercola.com
Comentariile sunt închise.