Portocala, un fruct de la care e bună şi coaja

Portocalele conţin: apă (90%), hidraţi de carbon, acizi organici, vitamina C, vitamina A, unele vitamine ale complexului B, vitamina PP precum şi săruri minerale.

Principiile active din aceste fructe acţionează ca tonic al sistemului nervos, tonic muscular şi remineralizant. Fiind un mare depozitar de săruri minerale, mai ales calciu, acest fruct fortifică organismul, stimulează imunitatea naturală, luptînd împotriva bolilor infecţioase. Aceste fructe parfumate, dulci-acrişoare, curăţă organismul de toxine şi deşeuri stimulînd ficatul, rinichii şi intestinele. Subţiază sîngele, reechilibrează sistemul nervos şi este de folos diabeticilor.

Cura de portocale e recomandată în primul rînd copiilor în creştere, anemicilor, bolnavilor cu stări febrile, convalescenţilor, vîrstnicilor, celor care au probleme cu secreţia biliară, tromboza, fragilitatea capilară, constipaţia, demineralizarea, scorbutul, astenia fizică şi intelectuală. Cura de portocale constă în consumul acestor fructe în stare proaspătă, cîte două pe zi, pe timp de iarnă, timp de 2-3 săptămîni, înainte de mese.

Pot fi consumate şi sub formă de suc obţinut din pulpa stoarsă, un pahar dimineaţa, pe stomacul gol, unul la prînz şi altul seara.

Ca remediu naturist extern, portocalele sînt folosite pentru tratarea dermatozelor, gingivitelor şi stomatitelor. Se fac tamponări locale cu suc de portocale.

Din coaja de portocală fiartă în apă se obţine un medicament natural împotriva constipaţiei. Prima apă e amară şi se aruncă. Se reia fierberea şi se adaugă miere de albine. Se scoate coaja, se lasă să se usuce şi apoi se mănîncă. Preparată astfel, coaja stimulează şi secreţia biliară şi peristaltismul intestinal.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *