Pernuţele cu detergent lichid, extrem de periculoase pentru copii

Pernuţele cu detergent lichid de rufe conţin substanţe chimice periculoase, care pot afecta ochii copiilor, a constatat un studiu recent din SUA.

Aceste pernuţe arată ca nişte jucării sau bomboane, iar copiii care le găsesc se joacă cu ele, le străpung, substanţele chimice din interior putînd să le intre în ochi. Aceste pernuţe sînt răspunzătoare de tot mai multe arsuri chimice oculare în rîndul copiilor”, spune dr. R. Sterling Haring, de la Universitatea Johns Hopkins Bloomberg, Baltimore.

Pentru acest studiu, Haring şi colegii săi au folosit date de la Comisia pentru siguranţa produselor de consum, în care s-au căutat cazuri de leziuni oculare cauzate de arsuri chimice sau conjunctivită, la copiii cu vîrste între 3 pînă la 4 ani, între 2010 şi 2015.

Cum arată acum capsulele cu detergent în SUA?

Institutul American de Igienă a declarat că, pînă la sfîrşitul anului 2016, cei mai mulţi producători de detergenţi au făcut deja modificări la produsele lor, în conformitate cu noul set de norme. Aceste noi linii directoare prevăd ca pernuţele să reziste la presiunea pe care o poate exercita un copil. Capsulele au, de asemenea, o substanţă amară pe stratul exterior, pentru a nu-i tenta pe copii să înghită conţinutul. Ambalajul este acum opac, astfel că pernuţele nu pot fi văzute din exteriorul ambalajului. Se consideră că aceste modificări vor scădea numărul accidentelor şi vor contribui eficient la prevenirea leziunilor la copii.

Ce se poate întîmpla?

Substanţele chimice din pernuţe sînt mai degrabă alcaline decît acide, iar produsele chimice alcaline sînt mai susceptibile să provoace daune de durată, faţă de substanţele chimice acide.

Detergentul poate arde corneea, lăsînd o cicatrice care poate afecta vederea sau poate provoca orbire. În cele mai severe cazuri, copiii ar putea avea nevoie de un transplant de cornee pentru restabilirea vederii”, a spus cercetătorul.

Primul ajutor

În cazul în care copilul a suferit o arsură chimică, primul pas este să îşi clătească ochii cu apă rece, sub jet, timp de 20 de minute. Apoi, trebuie dus de urgenţă la spital. Dar primul pas, clătirea ochilor la robinet, este cel mai important. Cu cît aceste substanţe chimice concentrate stau mai mult timp în ochi, cu atît e mai mare probabilitatea ca arsura să aibă efecte de durată şi să afecteze vederea. Leziunile se vindecă, dar sînt dureroase.

Capsulele cu detergent de rufe, ca orice produs chimic, ar trebui să fie ţinute departe de copii, în containere sigilate.

Statistici

Între 2012 şi 2015, mai mult de 1.200 de copii preşcolari din Statele Unite au suferit arsuri la nivelul ochilor de la pernuţele cu detergent de rufe. În 2012, au fost raportate doar 12 astfel de arsuri. Pînă în 2015, acest număr a fost de aproape 500.

Studiul a fost publicat online, în revista JAMA Ophthalmology.

Sursa: medicinenet.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *