BoliFrumuseţePieleaRemodelare corporalăŞtiri

S-a descoperit cum pot fi evitate cicatricele

Intervenind asupra procesului de vindecare al unei leziuni cutanate, cercetătorii americani au reuşit să regenereze pielea pentru a preveni cicatricele.

O echipă de 38 de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, Philadelphia a reușit să evite formarea acestor urme pe piele dezvoltînd o tehnică de transformare a miofibroblaștilor (celule caracteristice țesutului cicatricial) în adipocite (celule grase, absente în cicatrice).

Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetătorii au studiat ţesuturile cicatriciale de la şoareci şi om, cultivate in vitro. Ei au urmărit procesul de regenerare după o leziune a pielii.

Practic, am putea manipula procesul de vindecare al unei leziuni a pielii astfel încît să ajungem la o regenerare a pielii, nu o vindecare. Secretul este de a regenera foliculii de păr mai întîi. Apoi, grăsimea se va regenera ca răspuns la semnalele primite de la aceşti foliculi”, se arată în studiu.

Dacă această descoperire îşi va găsi cu siguranţă aplicaţii în domeniul chirurgiei estetice şi dermatologiei, ar putea fi benefică şi pentru pacienţii cu SIDA. Aceştia constată adesea ca efect secundar al tratamentului specific o pierdere de adipocite, ceea ce condiționează îmbătrînirea prematură a pielii.

Sursa: 20minutes.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns