Prima vezică urinară creată din celulele pacientului

Cercetătorii francezi au reuşit să creeze o minivezică urinară din celule stem, ceea ce aduce speranţă pacienţilor cu cancer de vezică urinară.

Microorgane precum colon, plămîn, sîn şi pancreas au fost deja create, dar minivezica urinară este prima reprodusă din celulele stem ale pacientului. În laborator, oamenii de ştiinţă din Toulouse au reuşit să dubleze cele trei straturi ale ţesuturilor componente ale acestui organ.

Reconstituirea acestui organoid va ajuta la mai buna înţelegere a fiziologiei vezicii urinare şi a raporturilor dintre celulele”, explica Xavier Game, profesor la Departamentul de Urologie, Andrologie şi Transplant de Rinichi al Spitalul Universitar din Rangueil. „Scopul invenţiei este de a obţine tratamente personalizate prin testarea de medicamente pe minivezica urinară creată din celule ale organului bolnav, pentru a şti care tratamente sînt cele mai potrivite pentru pacient”.

În prezent, persoanele cu cancer de vezică urinară primesc chimioterapie, cu rezultate aleatoare. Unele înregistrează rezultate pozitive, altele nu constată nicio îmbunătăţire a stării lor de sănătate. Această inovaţie ştiinţifică ar putea scurta timpul pentru îngrijirea pacienţilor.

Reconstituirea vezicii urinare bolnave a fiecărui pacient din celule stem proprii, urmată de testele cu medicamente, vor da rezultate în mai puţin de două săptămîni în găsirea unui tratament corect, faţă de trei, patru luni de aşteptare, în prezent”.

Sursa: 20minutes.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *