BoliCancerŞtiriViaţă intimă

Chimioterapia ar putea spori fertilitatea femeilor?

Un studiu recent indică faptul că o terapie frecvent utilizată pentru a ţinti limfomul Hodgkin pare să crească numărul de ovule noi în ovare.

Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a lega rezultatul de fertilitate, dar cred că este nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege mai bine rezultatele și implicațiile acestora.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Edinburgh au analizat mostre de ţesut de ovar donate de 14 femei supuse unui tratament chimioterapic şi de 12 femei sănătoase. Ei au descoperit că ovarele de la opt dintre pacientele cu cancer, care au fost tratate cu o combinație de medicamente cunoscută sub numele de ABVD, au avut mai multe ovule noi, comparativ cu ţesuturile femeilor care au primit alte tratamente de chimioterapie şi ţesuturile de la femeile sănătoase, de aceeaşi vîrstă.

Mai mult, ţesutul de ovar observat pare a fi în stare bună de sănătate, similară ţesuturilor din ovarele femeilor tinere.

Acest lucru ar ajuta la înțelegerea modului în care femeile ar putea fi în măsură să producă mai multe ovule în timpul vieții, proces care a fost pînă de curînd considerat a fi imposibil.

Studiile viitoare vor examina impactul separat al fiecăruia dintre cele patru medicamente care se combină în ABVD (adriamicină, bleomicină, vinblastină și dacarbazină).

Prof. Evelyn Telfer a declarat: „Acest studiu a implicat un număr mic de pacienți, dar descoperirile au fost consistente și rezultatul ar putea fi semnificativ și de anvergură. Trebuie să știm mai multe despre modul în care combinația de medicamente acționează asupra ovarelor, precum și implicațiile acestui fapt”.

Sursa: sciencedaily.com

Comments

comments

Lasă un răspuns