Cancerul tiroidian poate veni şi din mobilă

Substanțele ignifuge pentru mobilă pot creşte riscul de cancer tiroidian, spun cercetătorii americani.

Cancerul tiroidian este cancerul cu cea mai rapidă creștere în SUA, cele mai multe cazuri noi fiind de cancer tiroidian papilar. Studii recente sugerează că factorii de mediu pot fi responsabili pentru această creștere”, spune dr. Julie Ann Sosa, de la Universitatea Duke din Durham.

Cercetătorii s-au axat pe o clasă de ignifuge cunoscute sub numele de PBDE (eteri difenil polibromuraţi). Substanţele sînt folosite pentru a preveni sau întîrzia aprinderea materialelor de construcții, electronicelor, mobilierului, mașinilor și avioanelor, materialelor plastice, spumelor și textilelor.

Studiile pe animale au arătat că mai multe clase de substanțe ignifuge interferează cu funcţia glandei tiroide, a spus Sosa. De aceea, şi-a propus să exploreze o posibilă relație a ignifugelor cu cancerul tiroidian.

Pentru a evalua riscul potențial, echipa de cercetători a colectat mostre de praf din casele a 140 de participanți, dintre care jumătate aveau cancer tiroidian papilar. Aproximativ 80% dintre subiecţi au fost femei, deoarece acestea sînt mai susceptibile de a dezvolta cancer tiroidian decît bărbaţii. În medie, participanții au locuit în casele lor mai mult de un deceniu. Cercetătorii au luat probe de sînge pentru a evalua expunerea la anumite substanțe ignifuge.

S-a constatat că persoanele care locuiesc în casele cu concentraţii ridicate de PBDE prezintă un risc crescut de a suferi de cancer tiroidian papilar. Substanţele PBDE incluse în studiu au fost de două tipuri: BDE-209 și TCEP.

Oamenii care locuiesc în case cu un nivel ridicat de BDE-209 au fost de  mai mult de două ori mai predispuşi la cancer tiroidian.

Și participanții cu un nivel ridicat de TCEP în praful din casele lor au fost de mai mult de patru ori mai susceptibili de a avea tumori mai agresive şi mai mari, spun cercetătorii.

Cercetarea nu stabilește o relație directă cauză-efect între cancer și substanțele chimice ignifuge.

Cu toate acestea, „rezultatele studiului nostru sugerează că expunerea mai mare la mai multe substanțe ignifuge poate fi asociată cu diagnosticul şi severitatea cancerului tiroidian papilar, care ar putea explica o parte din creșterea incidenței acestei afecţiuni”.

Sursa: medicinenet.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *