BoliCancerMame şi copiiMişcare şi naturăPoluareŞtiri

Poluanţii din motorină cresc riscul de cancer de sîn

Un studiu pe aproape 280.000 de femei a evaluat expunerea lor la particule de funingine şi s-a descoperit o legătură între poluare şi o şansă mai mare de ţesut mamar dens, cunoscut a fi unul dintre cei mai puternici factori de risc ai cancerului de sîn.


Femeile care trăiesc în zone cu aer poluat pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta cancer de sîn, conform unui studiu recent.

Densitatea mamară este unul dintre cei mai puternici factori de risc de cancer la sîn, aceste femei fiind de pînă la șase ori mai susceptibile de a dezvolta boala.

Noul studiu, condus de experți de la Universitatea din Florida, a găsit pentru prima oară o corelație puternică între poluarea aerului și densitatea mamară. Se evidențiază o anumită legătură între riscul de cancer de sîn şi particulele fine de aer, provenite în special din emisiile autoturismelor diesel.
Impactul poluării cu fum de motorină asupra sănătăţii înseană risc de astm, boli de inimă şi demenţă.
Aburii și toxinele din aerul poluat sînt deja estimate că ar contribui la moartea a 40.000 de oameni din Marea Britanie în fiecare an, dar noile dovezi sugerează că noxele pot fi legate şi de unele dintre decesele provocate de cancerul de sîn.

Cercetătorii americani au descoperit că femeile cu densitate mamară mare au prezentat cu 19% mai multe şanse de a trăi în zone cu un nivel ridicat de poluare cu particule fine. Pentru fiecare creștere cu o unitate a particulelor cunoscute sub denumirea de PM 2,5, femeile erau cu 4% mai expuse densităţii mamare.

Dr. Lusine Yaghjyan spune: „Descoperirile noastre sugerează că variaţiile geografice ale densităţii sînului din rapoartele anterioare ar putea, în parte, să fie explicate prin diferite modele de poluare a aerului în zonele urbane și rurale. Este timpul ca motorina să fie recunoscută drept o urgență de sănătate.
Oamenii de știință suspectează că toxinele chimice PM2.5 perturbă hormonii organismului, declanșînd creșterea diferitelor tipuri de celule la nivelul sînilor. Ţesutul mamar dens conţine mai mult ţesut glandular şi mai puţină grăsime. Ţesutul, deşi nu este diferită la atingere, conține mai multe celule susceptibile de a deveni canceroase.

Tumorile din ţesutul mamar dens sînt mult mai greu de detectat folosind screening-ul de sîn standard, ceea ce înseamnă că femeile sînt de 18 ori mai predispuse să realizeze că au cancer abia atunci cînd încep să apară simptome vizibile decît ca rezultat al screening-ului. Grăsimea este transparentă la mamografie, dar ţesutul dens este solid. Se estimează că în jur de 60% dintre femeile tinere și puțin sub jumătate din cele mai în vîrstă au sîni denşi.

Sursa: dailymail.co.uk

Comments

comments

Lasă un răspuns