Nu este adevărat că formaldehida creşte riscul de cancer
O analiză recentă a datelor brute dintr-un studiu privind efectele formaldehidei nu arată nicio legătură între expunerea la formaldehidă și leucemie. Documentul a fost publicat online în Journal of Critical Reviews in Toxicology.
Dr. Kenneth A. Mundt, autorul principal al studiului, a condus mai multe cercetări care analizează riscurile expunerii la formaldehidă. Ponderea probelor ştiinţifice nu sustine o asociere cauzală între formaldehidă şi leucemie.
Studiul original, publicat în ianuarie 2010 de Luoping Zhang şi 33 de specialişti în epidemiologie, biomarkeri și prevenirea cancerului, a comparat prezența anomaliilor cromozomiale dintr-un grup mic de lucrători chinezi expuși la formaldehidă cu prezența acestor anomalii la muncitorii neexpuşi. Cercetătorii au sugerat că diferențele observate ar putea indica un mecanism care leagă expunerea la formaldehidă cu leucemia.
În lucrarea lor, Mundt și coautorii au analizat datele brute din studiul Zhang, incluzînd şi date recente, indisponibile anterior, privind expunerea lucrătorilor la formaldehidă. Ei au revizuit, de asemenea, cîteva alte studii noi privind efectele formaldehidei asupra sănătății, inclusiv cele care arată că formaldehida nu poate ajunge la măduva osoasă, adică acolo unde se constată efectele cauzatoare de leucemie. Autorii au concluzionat: „Dovezile epidemiologice oferă prea puține dovezi ale unei asocieri cauzale între expunerea la formaldehidă și AML (leucemia mielogenă acută)”.
Concluziile studiului Zhang au fost folosite de mai multe organizatii de evaluare a sănătăţii pentru a sublinia în mod inadecvat că formaldehida cauzează leucemie. De exemplu, în monografia din 2012 privind formaldehida, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a stabilit că „dovezile epidemiologice arată că expunerea profesională la formaldehidă provoacă leucemie”.
Constatările noii analize pun sub semnul întrebării validitatea tuturor acestor recente evaluări ale efectelor formaldehidei, a declarat dr. Kimberly White. „Documentul original nu a reușit să-și îndeplinească propriile standarde de calitate a datelor și standardul științific al reproductibilității, în consecință, a condus la decizii de reglementare nefondate și la rezultate nejustificate în ceea ce priveşte stabilirea limitelor de expunere la formaldehidă.”
Sursa: medicalxpress.com
Comentariile sunt închise.