BoliSănătatea familieiSomnul şi insomniaŞtiriVîrsta a treia

Somniferele cresc riscul de fractură de şold

Somniferele, medicamente prescrise împotriva tulburărilor de somn, ar putea dubla riscul de fracturi de şold la persoanele de peste 65 de ani, conform unui studiu britanic.

Cercetătorii din medicină, psihiatrie şi neuroştiinţe de la Kings College din Londra şi Universitatea din Cardiff (Marea Britanie) avertizează de existența unei relații între medicamentele hipnotice şi fractura de şold.

Printre acestea hipnotice, cercetătorii indică benzodiazepinele (Lexomil, Tranxène, Valium sau Xanax) şi cyclopyrrolonele, cunoscute sub numele de „medicamente Z” (Imovane, Zopiclone sau Stillnox), mult mai frecvent prescrise decît benzodiazepinele. „Studiul nostru arată că aceste două familii de medicamente par a creşte semnificativ riscul de fracturi de şold, mai ales la persoanele care n-au mai luat somnifere“, dezvăluie dr. Ben Carter, co-autor al acestui studiu. Într-adevăr, studiul, publicat în revista Plos One, arată că noii utilizatori ai acestor hipnotice, cu vîrste de peste 65 de ani, prezintă rate ale fracturilor de şold de două pînă la de trei ori mai mari decît cei care nu iau aceste medicamente.

Hipnoticele utilizate ca somnifere, potrivit cercetătorilor, ar putea cauza somnolență, creşterea timpului de reacție și pierderea echilibrului. Ca urmare, pacientul cade şi suferă fractură de şold, zonă adesea fragilă la persoanele de peste 65 de ani.

Măsurile clinice eficiente, antrenamentele pentru zonele fragile, eliminarea riscurilor domestice, corectarea vederii și verificarea tratamentului sînt necesare pentru a reduce riscul de fracturi de şold, mai ales în primele zile de utilizare a somniferelor”, recomandă medicul.

Sursa: medisite.fr

Comments

comments

Comentariile sunt închise.